Трумп: Мјесец је дио Марса

АМЕРИЧКИ предсједник Доналд Трумп критизирао је јучер НАСА-у која намјерава поновно послати астронауте на Мјесец до 2024. године те је позвао свемирску агенцију да се умјесто тога усредоточи на "пуно веће" потхвате попут одласка на Марс

BUKA portal / 08. јун 2019

"С обзиром на то колико новца трошимо, НАСА не би смјела говорити о одласку на Мјесец - То смо направили прије 50 година", написао је предсједник на Тwиттеру. "Требали би се усредоточити на нешто пуно веће од тога што сада радимо, укључујући Марс (којега је Мјесец дио), обрану и знаност!"

Трумп је из зракоплова Аир Форце Оне на повратку из Еуропе послао тај твит који, како се чини, протурјечи недавној потпори његове администрације повратку човјека на мјесечеву површину до 2024. "свим потребним средствима", пет година прије него што се првотно планирало.

НАСА планира изградити свемирску станицу у мјесечевој орбити с које би се астронаути пребацивали на мјесечеву површину до 2024., што је дио већега потхвата да се Мјесец искористи као припремни терен за евентуалне мисије на Марс.

 

НАСА-ин шеф Јим Бриденстине рекао је да Трумп само потврђује НАСА-ин свемирски план.

"Као што је @ПОТУС написао, @НАСА користи Мјесец да би слала људе на Марс!", написао је у петак у твиту, реагирајући на поруку америчкога предсједника.


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.