Трумпу за 10 дана завршава мандат. Зашто онда демократе траже опозив?

Иако је предсједник Доналд Трумп повукао САД из Паришког споразума, Јое Биден намјерава му се поново придружити одмах након инаугурације 20. сијечња.

BUKA portal / 12. јануар 2021

 

РАЗИНА емисија стакленичких плинова у Сједињеним Државама у 2020. години смањила се за 10.3 посто услијед посљедица пандемије по господарство, што је највећи пад од завршетка Другог свјетског рата, по извјешћу које је објавила Рходиум Група.

Пад господарских активности узрокован неконтролираним ширењем заразе, особито у секторима повезаним с пријевозом, електричном енергијом те индустријом, резултирао је драстичнијим падом емисија од оног тијеком рецесијског раздобља 2009. године када се разина смањила за 6.3%.

Смањење емисија значи да ће САД одржати своје обећање у складу с циљем климатског споразума у Копенхагену, а то је да ће до краја 2020. смањити емисију стакленичких плинова за 17% у односу на разину из 2005. Узимајући у обзир тренутно стање, емисије ће се заправо смањити за 21.5% у односу на 2005..

Аутори извјештаја, међутим, упозоравају да пад разине емисија није јамство да Сједињене Државе до 2025. године могу смањити исте за 28% у успоредби с онима из 2005. године, што је амбициознија обвеза, преузета на темељу Паришког климатског споразума.

Поновно придруживање Паришком споразуму

Иако је предсједник Доналд Трумп повукао САД из Паришког споразума, Јое Биден намјерава му се поново придружити одмах након инаугурације 20. сијечња. До 2050. године жели у потпуности државу ослободити емисија, но најприје мора поставити циљ за смањење до 2030. године

"Будући да се тренутно дистрибуирају цјепива против коронавируса, очекујемо да ће господарска активност поново ојачати 2021. године без значајних промјена у присутности угљика у америчком господарству те ће емисије вјеројатно опет бити у порасту", наводи се у извјешћу истраживачке скупине.

Највећи пад забиљежен је у сектору пријевоза. Због смањења путовања, посебице на почетку пандемије, разина се смањила за 14.7% у односу на 2019. годину, наводи се у извјешћу.

Смањивши се за 10.3% испод разине из 2019. године, емисије електрана имају други највећи пад, чији су главни узроци некориштење електрана на угљен и опће смањење потражње за електричном енергијом услијед економских штета узрокованих пандемијом, објашњено је у извјешћу.

ДW


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.