Туристи упалили климу и отворили прозор? Ајме! И онда отишли ван! Слободна Далмација објавила списак онога што Хрвате нервира код гостију...

Постоје три јасна постулата по којима би се сваки гост у Далмацији требао владати и које би требао поштовати.

BUKA portal / 19. август 2019

Донијели су их, а како би другачије, наши локални гринтавци, јер колико год да добро било и колико год да добро јест – увијек се нађе времена за казати: Ајме мени, мајко мила! То је неко, рецимо, четврто правило, али о томе нећемо овога пута.

Вратимо се на почетак и ајмо редом: драги гости, ако вам је дијете дуже времена у мору, толико да му се кожа на прстићима нагришпала, а уснице поплавиле, немојте му никада, али НИКАДА, казати: изађи из воде!

Ваше дијете није у води, оно је у мору, а назвати велико плаветнило водом је гријех, велики, и не морамо улазити у филозофирање и доказивање – тако је како јест и амен! Све теорије о води и соли не стоје, море је море и готово.

Јесмо ли то апсолвирали? Јесмо, одлично, идемо даље.

Распалити клима уређај у апартману, спустити температуру на прохладних 22 и потом – широм растворити прозор да, као, уђе свјежега зрака – то је недопустиво! Јесте ли ви здраве главе? Па "газда" ће вам аутоматски испалити на мозак! Када далматински домаћин стане испред својег здања и угледа како се вентилатор у вањској јединици клима уређаја бјесомучно врти, а прозорска клизна стјенка је широм растворена – њему дође да из истих стопа избаци из апартмана и вас и ваше и околне госте и пола села. То је толико јака емоција да се једноставно не да описати.

Трећи постулат је јако важан и да се њега поштује – гужве би биле неуспоредиво мање него јесу: симпатична нам је ваша опсједнутост фотографијама (#селфиенабиокову), али брате, јел' стварно морате сликат сваку шкуру и тирамол и камену плочу у калети – у подне?! Ало! Стоји она (или он, свеједно) на срид сриде, сликаје, а иза ње и исприд ње знојна гомилица не може ни наприд ни назад. Сликаји по ноћи, купи блиц и готово.

Направили смо цијели попис ствари које изнимно нервирају Далматинце, премда морамо стварно нагласити како су нам наши гости јако драги и јако важни, али овакве какве нас Госпа и Свети Анте створише – свака нам шуша смета. Рецимо, сусид је отворио апартман у својем стану на Кману (Кацунару, Пујанкама, свеједно) и цило лито прима госте.

Све је то у реду, али ти су гости у правилу млади, весели људи, спавају до подне и не сметају ником – док се екипа не врати дома с посла. Тада креће рокенрол! Обично се свих њих шеснаест скупи на тераци, отворе боце и крену. Не пивају они шотовоће, нити имају претензије бити клапа, то се, сестро драга, дере ка' да их кољу! Урлају! Вичу! Не знаш били им помога или их залија водон! Кућни ред им је непознат, сви се смире тек када заспу.

На Високој угости наш човјек петеро младих на једну ноћ. Цилу ноћ су они робу прали, пет машина робе разгрнили ујутро, а навећер отишли даље и у коментару јединице у којој су боравили написали како је, пази сад, "локација лоша"! Наш човик тренутно испалија!

- Шта нису изнајмили у Парка собу, па би их онда видија с локацијон и робон!, гринта он.

Други нан каже како му највише смета када му гости, онако мокри од мора (мора, не воде!) у мокрин шлапама пуним салбуна – шљапкају око куће до својег апартмана.

- Они су опћа опасност! Иза њих је све клизаво, каже.

Трећи би тренутно законом забранио котачиће на куферима. Тренутно!

- Кад то крене, тр-тр-тр-тр, па уза скале, низа скале, покријен се по глави кушинон и најрадије би одселија негди на десети кат!

Јачи су они који не знају како бојлер треба упалити, како би исти произвео топлу воду, па зову домаћине у помоћ у поноћ ако треба. Знамо и ове неке који су у једну ноћ(!!!) потрошили 300 литара вреле воде (дакле цца 600 литара топле воде, оп.а.) како би се њих 6 отуширало, па звали како се бојлер покварио и више ни "т" од топлога нема. Па домаћин вели да је бојлер на соларно гријање, и да треба причекати јутро да сунце одради своје... Наравно, звали су ујутро у седам и по јер се топла вода појавила није. Није ни сунце, али то је већ нека друга прича...


Преузето из Слободне Далмације


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.