Турски лист објавио аудио транскрипте убиства Јамала Кхасхоггија

Турски дневник Даилy Сабах објавио је транскрипте аудио снимака новинара Јамала Кхасхоггија, и саудијске група која га је убила у конзулату у Истанбулу прошле године.

FENA / 10. септембар 2019

Снимци до којих је дошла турска национална обавјештајна служба, а  објавио Даилy Сабах у понедјељак, представљају детаљне разговоре између саудијског новинара и припадника групе од 15 људи који су извршили убиство 2. октобра 2018. године, преноси Ал Јазеера. 

Кхасхогги, сарадник Wасхингтон Поста, који је живио у Сједињеним Државама, отишао је у конзулат своје земље како би прикупио документе за планирано вјенчање. 

Кад је ушао у конзулат, Кхасхоггија је дочекало познато лице прије него што су га увукли у собу, пише Даилy Сабах. 

- Молим вас, сједите. Морамо вас вратити у Ријад - рекао је Махер Абдулазиз Мутреб, виши саудијски обавјештајни официр и тјелохранитељ саудијског престолонасљедника Мухаммеда бин Салмана. 

- Постоји налог Интерпола. Интерпол је тражио да будете враћени. Овдје смо да вас предамо њима - казао је Мутреб. 

Кхасхогги је одговорио да не "постоје тужбе против мене. Моја заручница ме чека испред." 

У посљедњих 10 минута прије него што је убијен, Мутреб је тражио од Кхасхоггија да "остави поруку за свог сина", казавши да не брине ако не буде могао ступити у контакт са својим оцем. 

Када је Кхасхогги одбио, Мутреб је рекао "Напишите је, господине Джамале. Пожурите. Помозите нама како би ми могли помоћи вама јер ћемо вас у коначници морати вратити у Саудијску Арабију и ако нам не помогнете знате шта ће се десити на крају." 

Група убица је затим дала неко опојно средство саудијском новинару. Његове посљедње ријечи прије него што је пао у несвијести су биле "Имам астму. Немојте то радити, угушит ћете ме." 

Затим се чуо звук пиле за аутопсију која је раскомадала тијело 59-годишњака у пола 2 поподне. Читава процедура је трајала око 30 минута. 

Његово тијело још увијек није пронађено. 

Турска је навела да је убиство Кхасхоггија с предумишљајем извела саудијска влада. 

Саудијски званичници негирају ове оптужбе, инсистирајући да је Кхасхогги убијен у "акцији која је кренула наопако" након што су првобитно тврдили да је напустио зграду конзулата и нестао. 

Саудијске власти оптужиле су 11 неименованих осумњичених за његово убиство, укључујући петорицу који би могли бити осуђени на смртну казну под оптужбом да су "наредили и починили злочин". 

ЦИА је наводно закључила да је престолонасљедник Мухаммед наредио убиство, што званичници у Ријаду негирају. 

Током суђења у Ријаду у недјељу, Даилy Сабах открио је неке од изјава убица. 

У аудио снимку неколико минута прије него што је Хашоджи ушао у зграду конзулата, Мутреб је питао да ли ће "бити могуће ставити труп у кесу". 

Салах Мухаммед Абдах Тубаиджи, познати саудијски лијечник форензике, одговорио је: "Не. Превише је тежак, а и веома висок. Увијек сам радио с лешевима. Знам како их резати, али никада нисам радио с живим тијелом. Снаћи ћу се." 

- Обично ставим слушалице и слушам музику када режем лешеве. У међувремену, испијам кафу и пушим. Након што га раскомадам, дијелове ћете замотати у пластичне врећице, ставити их у кофере и изнијети." 

Хашоджијево убиство изазвало је глобално згражање и покварило је репутацију престолонасљедника. 

У извјештају Wасхингтон Поста из априла ове године наведено је да је Саудијска Арабија дала за Кхасхоггијево четверо дјеце  "куће чија вриједност премашује милион долара" и "мјесечне уплате од пет цифара" као одштету за убиство њиховог оца.

 

 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.