Туск: Заговорници Бреxита заслужују посебно мјесто у паклу

Еуропска унија неће поновно преговарати о Бреxиту, поручио је предсједник Еуропског вијећа Доналд Туск, као и да они који су промицали излазак Британије без разумијевања како да га проведу заслужују посебно мјесто у паклу.

BUKA portal / 06. фебруар 2019

Туск је говорио дан уочи доласка британске премијерке Тхереса Маy у Бруxеллес гдје жели договорити измјене у већ испреговараном споразуму будући да су га британски заступници одбили потврдити и посве је неизвјесно како ће завршити раздруживање од Еуропске уније иако је до предвиђеног рока 29. ожујка само седам тједана. Одбивши још једном Маyин приједлог да се поновно преговара о Бреxиту, посебице о спорном "бацкстопу" на граници с Ирском, Туск је поновио да би волио да Лондон одустане од изласка, али и поручио да је Еуропска унија спремна и за сценариј раздруживања без договора. Туск ипак не вјерује да је одустајање од изласка могућ сценариј јер су Бреxиту предани и премијерка и челник британске опорбе.

- Питам се како изгледа то мјесто у паклу у које ће отићи они који су промицали Бреxит без икакве идеје како га сигурно провести, рекао је Туск на заједничкој конференцији за новинаре с ирским премијером Леом Вардкаром. Та његова опаска, која ће зацијело разљутити заговорнике Бреxита, објављена је на његову рачуну Тwиттеру.

Одговорио му је Нигел Фараге, еурозаступник и бивши челник еуроскептичне странке УКИП која је притискала британску владу да распише референдум о Бреxиту.

- Након Бреxита ослободит ћемо се неизабраних, арогантних насилника какав си ти - већ то ми се чини као рај, одговорио је Фараге.

Ирски премијер Варадкар је рекао да је споразум о раздруживању који је Маy договорила с Бруxеллесом "најбољи могућ".

- Британска политичка нестабилност још је један доказ због чега је бацкстоп потребан, рекао је Варадкар.

Бацкстоп је највећа запрека ратификацији споразума због чега је средином сијечња великом већином гласова британски парламент одбио потврдити споразум. Накнадно су британски заступници усвојили да траже да се поновно преговора о заштитном механизму, који осигурава да не дође до успоставе физичке границе на ирском отоку.

Бацкстоп је заштитни механизам,  јамство да по изласку Велике Британије неће бити поновно успостављена граница на ирском отоку између Републике Ирске, чланице ЕУ-а и Сјеверне Ирске, која припада Уједињеној Краљевини, а био би активиран само у случају да у пријелазном раздобљу које по споразуму о раздруживању траје до краја 2020. не буде пронађено неко иновативно рјешење које би отклонило потребу за успоставу граничних контрола.

Бацкстоп предвиђа да Велика Британија и ЕУ чине јединствено царинско подручје и стога нема потребе за увођењем граничних контрола.

Он по својој природи не може бити временски ограничен јер у том случају престаје бити оно што јест, јамство да неће доћи до успоставе границе. Међутим, могућност да Велика Британија остане трајно у царинској унији с ЕУ-ом посве је неприхватљива заговорницима изласка из ЕУ-а, који су у референдумској кампањи управо могућност склапања трговачких споразума с трећим земљама истицали као највећу добит од напуштања ЕУ-а.


Преузето са портала ХРТ

 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.