Тужбе и жалбе против планираних нових термоелектрана на угаљ у БиХ се гомилају

На састанку Министарског вијећа Енергетске заједнице којим је предсједала БиХ усвојени су нови строжији стандарди заштите околиша, а БиХ још увјек не поштује ни околишне обавезе тог уговора из претходног периода.

Buka / 18. октобар 2016

Удружење за заштиту и унапређење околиша, природе и здравља "Екотим" поднијело је 14.10.2016. године званичну жалбу Секретаријату Енергетске заједнице(1) у вези непоштивања граничних вриједност загађења зрака за планирани нови блок 7 термоелектране Тузла, за чију изградњу власти Федерације БиХ намјеравају тражити кредит од кинеске "Цхина Еим" банке. Непоштивање прописаних граничних вриједности би резултирало потребом за додатна улагања у тек изграђено постројење. Ово је најновија у низу правних активности које су покренула БИХ удружења против нових планираних термоелектрана на угаљ(2) због негативних здравствених и климатских утицаја које ће ови објекти проузроковати уколико се изграде.

У протеклом периоду су, на кантоналном суду у Сарајеву, поднесене три тужбе против Рјешења која је издало Федерално министарство околиша и туризма којим се тражи поништење околишних дозвола за нови блок 7 термоелектране Тузла, ТЕ Бановићи и акумулацију Рамићи (планирана за потребе ТЕ Бановићи). Поред тога, прије непуна три мјесеца Секретаријату Енергетске заједнице је поднесена званична жалба против Босне и Херцеговине због нејасноћа у вези дозвољених граничних вриједности емисије загађујућих материја, које су наведене у околишној дозволи за ТЕ Бановићи. 

У Републици Српској, термоелектрана Станари је званично пуштена у погон у Септембру иако је тужба Центра за животну средину (ЦЗЗС) против еколошке дозволе за исту и даље на суду. Такођер је у процедури жалба против Пресуде управног суда у вези тужбе против еколошке дозволе за термоелектрану Угљевик ИИИ. ЦЗЗС је у децембру 2014. године такође уручио жалбе Енергетској заједници у вези дозвољених вриједности емисије из планиране термоелектране Угљевик ИИИ(3).

Најновија жалба према Секретаријату Енергетске заједнице се подудара са засједањем Министарског вијећа Енергетске заједнице у Сарајеву (4), које је завршни догађај једногодишњег предсједања БиХ над овим регионалним тијелом.

“Више од десет године након ступање на снагу Уговора о успостави енергетске заједнице, власти  у БиХ упорно доказују да или нису способни или нису спремни исправно провести најосновније обавезе из овог Уговора – квалитетне процјене утицаја на околиш. Већ годинама упозоравамо да нове термоелектране пуштене у функцију након 01.01.2018. морају бити у складу са ЕУ Директивом о индустријским емисијама, али власти у БИХ још увијек у околишним дозволама нису исправно утврдили те стандарде” , коментирао ја Ријад Тиквеша, предсједник Екотима Сарајево.

“У сваком случају је неразумљиво да власти у БИХ тврдоглаво инсистирају на изградњи нових термоелектране на угаљ у времену кад је скоро сигурно да ће те инвестиције, због климатске политике ЕУ-а те ниских цијена електричне енергије, бити не исплативе. Цијене технологија за производњу енергије из сунца и вјетра брзо пада, али БиХ и даље пропушта да искористи своје потенцијале”, додао је Игор Калаба, Координатор програма Енергија и климатске промјене Центра за животну средину из Бања Луке.

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.