Тужна истина о абортусима коју нико неће да призна

Стручњаци у Србији поново апелују да предњачимо по броју абортуса. Према званичним подацима Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут", у прошлој години урађено је нешто више од 10.000 намерних прекида трудноће, а процењује се да је та бројка заправо вишеструко већа. И по обичају су на тапету - жене.

Noizz / 24. септембар 2018

Кад год причамо о нежељеним трудноћама, одговорност се увек сваљује само и искључиво на жене, које затим, када реше да прекину ту трудноћу, постају дупли негативнци - јер, ем нису пазиле да су остале у другом стању, ем су решиле да окончају трудноћу. Али, где је у читавој тој причи мушкарац? Јесмо ли заборавили да је безгрешно зачеће прича из Бибилије и да је у реалном свету потребно двоје да би до трудноће уопште дошло?

Како је могуће да у свим напорима државе и свих организација да се смањи број нежељених трудноћа и абортуса сви апелују на жене, а нико не спомиње колика је одговорност мушкарца у свему томе? И колико је би мање било абортуса када би и они почели да воде мало више рачуна и када би постали свеснији потенцијалних последица својих дела? Ово је питање које поставља Габријел Блер, мајка шесторо деце и Мормонка из Калифорније, која је направила праву буру на Титтеру овим запажањем.

\н","урл":"хттпс://титтер.цом/десигнмом/статус/1040363431893725184"}}" стле="диспла: блоцк;">

"Слушам мушкарце како причају о репродуктивним правима жена и убеђен сам да мушкарци заправо уопште не желе да зауставе абортусе. Ево зашто... Ако хоћете да зауставите абортусе, треба да радите на превенцији нежељених трудноћа. И мушкарци су 100% одговорни за нежељене трудноће.. Не, заиста јесу. Можда мислите: за то је потребно двоје! И јесте, двоје је потребно – за жељене трудноће. Међутим, СВЕ нежељене трудноће су узроковане неодговорном ејакулацијом мушкараца. Тачка. Не верујете ми? Дозволите да вас спроведем кроз све", пише Габријел.

Она даље наводи да жена у просеку може да остане у другом стању 24 дана у години, док мушкарци могу да узрокују више од 1.000 трудноћа у години, због разлика у нашим репордуктивним системима. Сама та рачуница, пише Габријел, показује да је у мушкарцима велики део проблема са нежељеним трудноћама, а не само у женама, као што ће вам већина текстова у медијима рећи. Међутим, чак и када то оставимо по страни, и кажемо да жена једноставно треба да користи контрацепцију ако не жели да остане другим стању, поставља се питање да ли знате какве све последице могу да имају, на пример, пилуле за контацепцију?

"Модерна средства за контролу рађања су, могуће је, највећи изум прошлог века и на томе сам веома захвална. Истовремено су и веома брутална. Пропратни и нежељени ефекти су за многе жене бесмислено штетни. Толико бесмислено, да кад је измишљена орална контрацепција за мушкарце – није била одобрена.. због нежељених дејстава. На листи која је дуга 1/3 листе нежељених дејстава оралне контрацепције за жене. Много је тога за отпаковати у овој причи, али ћу једноставно нагласити (у случају да нисте  знали) да нас као друштво, не занима ако жене пате – физички или психички – докле год то олакшава ствари мушкарцима.

Али, добре вести мушкарци: чак и са ужасним пропратним дејствима, жене су и даље спремне да користе контрацепцију. Нажалост, теже ју је добити него што би то требало да је случај. Контрацептивне опције за жене укључују одлазак код лекара и рецепт. Није бесплатно и често ни јефтино. У ствари, све је више људи који контрацепцију желе да поскупе тако што желе да се постарају да осигурање ова средства не покрива. Орална контрацепција за жене не може лако да се добије, као ни у последњем тренутку. А нема ни тренутно дејство.

Ако говоримо о пилули, она захтева конзистентну дневну употребу и не оставља много простора за грешке, заборав или неочекивана ометања у дневном распореду. И да поновим, пропратна дејства могу бити брутална. Ипак, и даље сам захвална на њима, зато их немојте одузимати. Оно што желим да кажем јесте да женска контрацепција није ни једноставна ни лака", пише ауторка, а преноси Орган власти.

КондомФото: Профимедиа

С друге стране имамо кондоме - јако ефикасни, лако доступни, нема нежељених реакција и не захтева никакве рецепте нити лекарске контроле. Неупоредиво су лакша опција од женске контарцепције, можете да их имате на гомили и моментално су ефикасни. Када бисмо редовно користили кондоме, нежељених трудноћа готово уопште не би било! Зашто онда, побогу, и даље имамо нежељене трудноће и то у толиком броју?

"Ох, сетила сам се. Мушкарци не воле кондоме. У ствари, мушкарци константно притискају жене да имају секс без кондома. И није непознато да мушкарци скину кондом током секса, без жениног знања или дозволе. Зашто би мушкарци желели да имају секс без кондома? Добро питање. Како изгледа, током тих неколико минута пенетрације партнера, немање кондома самом искуству даје више задовољства.Дакле… постоје мушкарци који су спремни на ризик да жена затрудни – што буквално значи да ризикују њен живот, њено здравље, њен социјални статус, њене везе и каријеру, како би искусили неколико минута незнатно већег задовољства? Да ли је то стварно? Да, да јесте", поручује она.

Ту је, наравно, и метода "извлачења" која је такође доста ефикасна, само је питање да ли ћете извући полни орган на време или вам је важније тих пет секунди задовољства - по цену потенцијалне трудноће. И то је оно што нико не схвата - чињеница да мушкарци доносе те одлуке, не жене. Можда то ни не би требало да нас изненађује, јер нас одувек уче да је његово задовољство најважнија ствар у сексу - то ћете, уосталом, видети у сваком женском магазину. Јер важно је да он ужива. По сваку цену.

Наравно, оно што Данијел не напомиње, јесте да у читавој овој причи не треба занемарити ни чињеницу да и сама жена сноси део одговорности - за почетак, ако пристане на секс без кондома. Али, такође не треба заборавити ни да је огромном (забрињавајуће одгромном) броју жена и даље једини циљ у кревети да мушкарац буде срећан. И спремна је да иде доста далеко по том питању. И спремна је да пристане на секс без кондома - да би он био задовољан. То је чињеница и јако је тужно што је тако - али је тако.

"Хајде да разговарамо више о одговорности. Мушкарци често не знају и не питају и не помишљају да питају да ли су они узрок трудноћа. Они можда неће размишљати о томе или повезати секс са бебама уопште. Зашто? Зато што постоји 0 последица за мушкарце који су узрок нежељених трудноћа. Ако се жена одлучи на абортус, мушкарац можда никад не сазна да је узроковао нежељену трудноћу са својом неодговорном ејакулацијом. Ако жена одлучи да задржи бебу или је да на усвајање, мушкарац можда никад не сазна да је узроковао нежељену трудноћу са својом неодговорном ејакулацијом или да има дете које около шета са 50% његове ДНК", наставља Габријел.

Она се даље пита каква врста казне би била адекватра за мушкарца који узрокује нежељене трудноће -будући да он не сноси апсолутно никаве последице, а она ће или родити дете или донети одлуку да прекине трудноћу, што не само да је тешка одлука, већ и озбиљан медицински захват којим рзикује здравље и трудноћи. Зашто онда она ем ризикује своје здравље, ме је стављена на стуб срама, када је и он крив? Зашто нико не прича о њему?!

"Ако сте мушкарац, шта би требало да је довољна последица да никад више не ејакулирате неодговорно? Да ли би имала везе са новцем? Можда губитак права или слободе? Физичка бол? Запитајте се: шта је потребно да живот свог сексуалног партнера вреднујете више од свог привременог задовољства или удобности?

Фото: Профимедиа

Да ли сте неко ко боље учи кроз аналогију? Пробајмо овако: размислите о неком другом задовољству у животу, рецимо храни. Мислите о свом омиљеном јелу, дезерту, пићу. Шта кад бисте открили да сваки пут кад посегнете за омиљеном храном ризикујете да нанесете физичку и менталну бол некоме кога интимно познајете? Можда не бисте изазвали било какву бол, али то је ризик. Па, сигурно бисте били тужни, али више не бисте уживали у тој храни, је л тако? Није вредно ризика! А онда, шта ако бисте даље открили да постоји једноставна ствар коју можете урадити пре оброка која би елиминисала ризик узроковања бола другоме. Што је сјајна вест! Али та једноставна ствар коју би требало урадити вам искуство једења те хране чини мање задовољавајућим. Да буде јасно, и даље би било задовољства, али незнатно мање. Као на пример да једете храну виљушком или кашиком што обично не волите. Да ли бисте били спремни да ураддите ту једноставну ствар и елиминисали ризик да повредите неког кога интимно познајете, сваки пут кад једете омиљену храну? Наравно да би.

Кондоми (или чак и извлачење) су та једноставна ствар. Не доводите жене у ризик. Немојте бирати да сопствено задовољство максимизирате ако то значи узроковање бола женама", закључује она.

Предлози и ставови које има Данијел можда звуче превише радиклано и свакако ће изазвати бурне реакције многих - пре свега мушкараца - али свакако скрећу пажњ на озбиљан и опасан проблем који нам све време промиче. Јер, мушкарац је тај који својим акцијама може најлакше да спречи све нежељене трудноће на свету. Зашто онда баш увек сву кривицу сваљујемо само на грбачу жена?

 

Извор:Ноизз.рс

 

 

 

 


Бука препорука

Сексологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.