Тврдокорни православни Срби граде споменик ЧЕТНИЧКОМ ВОЈВОДИ КОД БАЊАЛУКЕ

Још један четнички злочинац је дошао на ред да му "тврдокорни православни Срби" Бањалуке и околице одају почаст и то грандиозним спомеником, чиме ће се у духу изопаченог србовања наставити са силовањем историје ових простора.

Milovan Matić / 28. јун 2017

 Тако ће за неколико дана на Чемерници изнад Бањалуке осванути споменик четничком војводи Лазару Тешановићу, човјеку који је са својом групицом одметнутих бораца харао околицом Бањалуке током Другог свјетског рата и уз свесрдну помоћ усташа уништавао све што има било какаве везе са антифашистичком борбом. 

Ова ненормална идеја дошла је од стране протојереја-стратофора Драгана К. Велеушића из Милвокија, сина једног од четника који се борио у Тешановићевој јединици, а отварање и освећење споменика је планирано за 2. јул ове године. Организатори скупа који ће се одржати поводом откривања споменика поручују да ће одавању почасти четничком војводи присуствовати и званичници РС, изасланик бањалучког владике Јефрема, као и Покрет српских четника "Равне Горе" из САД и Канаде.

Иначе, највећи успјех четничког војводе Тешановића је било рањавање Младена Стојановића, којег је након тога докрајчио његов колега Раде Радић са својом групом четника, чије име краси једну од бањачуких улица.

Величање Лазара Тешановића, једног од највећих усташких сарадника и нацистичког пријатеља, те подизање споменика овом озваниченом непријатељу антифашизма и борбе за ослобођење у Другом свјетском рату, само је потврда вишегодишње праксе накарадног мијењања историје и повијесне странпутице којом полази све већи број људи у Републици Српској.  

Јер, како дугачије назвати величање особе која се отворено стављала под команду Независне Државе Хрватске, која је помагала протјеривање и убијање људи, како несрпске тако и српске националности, која је дала свој допринос злочинима над народом Козаре и учествовала у покољу над рањеницима. 

Таква особа данас у околини Бањалуке добија спомен комплекс и таква особа, како то данашњи четници кажу, и "даље живи у срцима тврдокорних православних Срба" извитоперених вриједности, којих је, нажалост сваким даном све више.

КАКО ЈЕ ЧЕТНИЧКИ ВОЈВОДА КОМЕ СРБИ ПРАВЕ СПОМЕНИК САРАЂИВАО СА УСТАШАМА

Дјелови записника споразума који је Лазар Тешановић закључио са усташким властима у Бањалуци:

 

ЗАПИСНИК

 

Састављен у великој жупи Сана и Лука у Бањој Луци између представника државне власти Нез. Држ. Хрватске по великом жупану проф. др Гвоздићу, заповједнику бањалучког здруга господину пуковнику Брозовићу Ивану, и стожернику господину Вељану Мирку с једне стране, а затим између заповједника четничког батаљона 'Обилић' господина Тешановића Лазе, замјеника заповједника батаљона 'Мркоњић' господина Алексића Цветка, као и командира батаљона ИИ чете штаба батаљона Станковића Гостимира, те Тешића Максима бившег народног посланика за Котор Варош.

 

На састанку је закључно обавезно слиједеће:

 

тач. 1.

 

припадници четничких постројби... признају врховништво Независне Државе Хрватске и као припадници НДХ изјављују привременост и оданост Држави Хрватској.

 

тач. 2.

 

... Ради тога објављује се са данашњим даном прекинути сва непријатељства према војним и грађанским властима Независне Државе Хрватске.

 

тач. 5

 

... Четничке постројбе судјеловат ће добровољно у сузбијању и уништавању комунистичко-бољшевичких банди заједно са осталом оружаном снагом Независне Државе Хрватске, под личном заповједи заповједника ове оружане снаге, при чему ће заповједници четничких постројби заповједати својим постројбама.

 

Четничке постројбе могу изводити самостално неопходно потребне акције мјесног значаја, но о томе ће на вријеме известити заповједника оружаних снага.

 

Потребна директива за судјеловање у акцијама издават ће се четничким постројбама исто онако као и осталим постројбама оружане снаге.

 

тач. 7.

 

Предње одредбе ступају на снагу одмах по подписивању. У Бањој Луци, дне 23. свибња 1942. године."

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.