ТВСА је јавна телевизија, плаћена јавним новцем, и мора да ради у интересу свих грађана КС, а не само СДА

Управни одбор БХ новинара позива новинаре и уреднике ТВСА да се солидарно супротставе завођењу цензуре и да заједно стану у одбрану независности и интегритета новинарске професије

BUKA portal / 06. децембар 2018

Управни одбор БХ новинара позива новинаре и уреднике ТВСА да се солидарно супротставе завођењу цензуре и да заједно сатану у одбрану независности и интегритета новинарке професије, који се озбиљно нарушавају вишегодишњим политичким уплитањима у креирање медијских садржаја и рад ове телевизије

Управни одбор Удружења/удруге БХ новинари најоштрије осуђује кршење права на слободу изражавање и завођење цензуре на Кантоналној јавној Телевизији Сарајево (ТВСА), које је услиједило након што су у емисији „Добре вибрације“ објављене карикатуре стрип цртача и карикатуристе Филипа Андроника. Управни одбор БХ новинара сматра како су саопћење Надзорног одбора и Управе ТВСА и промтна реакција Странке демократске акције (СДА) недозвољено политичко уплитање у рад јавног медија и уредничку самосталности, те један од најгрубљих примјера кршења члана 10. Европске конвенције о људским правима и темељним слободама. 

Босна и Херцеговина је, као држава, ратификовала Европску конвенцију о људским правима, а кључне вриједности слободе изражавања и права новинара уградила у медијску легислативу и друштвени систем. У том је контексту, недопустиво доводити у питање право уреднице Енисе Скендерагић да угости карикатуристу Филипа Андроника и објави његове карикатуре или на дневно – политичког основи тумачити и манилупирати садржајем објављених карикатура. Имајући у виду чињенице да је „хумористички и сатирични жанр” заштићени чланом 10. Европске конвенције и да дозвољава “виши ступањ претјеривања, чак и провокације” (како се наводи у документима Вјећа Европе), реакције управних структура ТВСА и странке СДА нису ништа друге него покушај завођења медијског и умјетничког мрака у Сарајевском кантону, односно, босанскохерцеговачком друштву у цјелини.   

Управни одбор БХ новинара позива новинаре и уреднике ТВСА да се солидарно супротставе завођењу цензуре и да заједно сатану у одбрану независности и интегритета новинарке професије, који се озбиљно нарушавају вишегодишњим политичким уплитањима у креирање медијских садржаја и рад ове телевизије. ТВСА је јавна телевизија, плаћена јавним новцем и са задаћом да ради у интерсу свих грађана Кантона Сарајево, а не само СДА или било које друге политичке странке која обнаша власти у овом кантону. 

Истовремено, УО БХ новинара позива МУП кантона Сарајево да са дужном пажњом истражи директне пријетње смрћу и позивање на линч умјентика Филипа Андроника, те поднесе кривичну пријаву против особа које угрожавају његову личну сигурност и слободан рад, саопћио је Управни одбор Удружења/удруге БХ новинари.

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.