У Бечу све више људи који не посједују аутомобил

Посљедњи подаци говоре да укупно 430.000 домаћинстава не посједује аутомобил.

BUKA portal / 10. јун 2021

Foto: Schaub-Walzer


Према актуелној анализи Саобраћајног клуба Аустрије (ВЦÖ) број домаћинстава у аустријској пријестолници која не користе аутомобил је у протеклих 10 година порастао за 25 посто. Посљедњи подаци говоре да укупно 430.000 домаћинстава не посједује аутомобил.

У 2010. години тај број је износио 345.000. У 2020. години 73 посто становника Беча је свакодневно пјешачило, користило јавни пријевоз или бицикло. ВЦÖ сматра како постоји велики потенцијал за раст овог постотка, проширењем бициклистичке инфраструктуре, побољшањем понуде јавног пријевоза и сукориштења аутомобила или цар схаринга и то прије свега изван Беча, када се аутомобил највише користи за посјете чланова породице или излете. Могуће је и проширење понуде Раил & Дриве, односно цар схаринг услуге на жељезничким колодворима.

"Густа мрежа јавног саобраћаја и локално снабдијевање су главни разлози некориштења аутомобила. Аутомобил за мобилност у Бечу не игра велику улогу. Други аутомобил који у просјеку пређе 6.400 км годишње посједује само 100.000 домаћинстава. То значи да ови аутомобили нису у употреби ни пола сата дневно", објашњава експерт за саобраћај Мицхаел Сцхwендингер. Први аутомобили у просјеку пређу 12.400 км, што такођер значи да већину времена стоје на паркинг мјесту.
 


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.