Град у БиХ који се припремио на вријеме: Нема ниједан заражени, а већ направљен огроман изолаториј

Благовремена реакција

BUKA portal / 25. март 2020

Организација око превенције и правовременог реагирања на појаву пандемије цорона вирусом у Граду Цазину кренула је далеко раније од свих осталих у окружењу.
Због изложености самој граници с ЕУ и великом броју Крајишника који живе и раде на подручју западне Европе, Кризни штаб је формиран прије више од петнаест дана и у свакодневном је засједању.

Преко три стотине повјереника Цивилне заштите покривају свако насеље и сваки засеок, сви ресурси су усмјерени у мјере заштите и припреме за сваки могући сценариј. За мање од двадесетичетири сата у цазинској спортској дворани је направљен изолаториј којим ће, у случају појаве већег броја обољелих, управљати цазински Дом здравља.

Иако овдје још увијек нема ни један регистриран случај заражених цорона вирусом, али је самоизолација наложена за 903 лица, подузимају се све мјере и све обавезе које оваква ситуација предвиђа. Међу њима је и успостава великог изолаторија у којем су направљене 52 засебне јединице од којих ће свака, уз кревете, имати и сву попратну медицинску опрему као што су боце с кисиком, стетоскопи, заштитне маске и рукавице, инфузијски системи.

„Ово је такав изазов да је потребно реагирати одмах. Свака минута мијења околности и све што треба обавити сад не оставља се за послије. Наравно, ми смо одмах реаговали и јучер у 15 сати смо донијели одлуке на Штабу Цивилне заштите, а данас око 15 сати приводимо радове крају и можемо рећи да имамо изолаториј у граду Цазину на располагању и надамо се, ако Бог да, да неће требати“, каже градоначелник Цазина Нермин Огрешевић.

Изолаториј у цазинској Спортској дворани, у случају потребе, има могућност повећања капацитета на стотину засебних јединица, обезбјеђени су посебни улази за пацијенте и медицински особље, али и сви пратећи технички садржаји попут вешераја, собе за љекаре и сл. Медицинским дијелом послова управљат ће Дом здравља Цазин док је за све техничке послове одговорна Цивилна заштита.

Ово је први велики измјештени изолаториј у Унско- санском кантону, а вјероватно и у цијелој БиХ. Ипак, у овом тренутку је најјача и највећа нада да неће бити потребан и да ће остати као одлично извршена обавеза ове локалне заједнице.


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.