“У Електропривреди РС само још немамо запосленог попа, а и он ће ускоро доћи јер је Електропривреда мртва, само нисмо осмртницу направили”

Шта се дешава у Електропривреди РС?

Tatjana Čalić / 08. август 2019

Zoran Mićanović

 “Највеће зло које је дошло на ове наше просторе су партије, па се онда негдје сједне на Мраковици, па кажу 'слушајте, овом оволико, овом онолико'. Немамо ми ништа против, мора неко да влада, ми и гласамо за те људе, али нама у Електропривреди није јасно што нама шаљу ветеринара, само још немамо запосленог попа, а мислим да ће и он ускоро доћи, јер Електропривреда РС је већ мртва, само нисмо осмртницу направили”, изјавио је ово јуче Зоран Мићановић, предсједник Одбора синдиката Електропривреде Републике Српске на Сабору синдикалних представника, у оквиру Конфедерације синдиката Републике Српске.

Појаснио је да ово говори из разлога што Електропривреда РС има 661 милион марака буджет, вриједност  преко 3,5 милијарди марака, и ни један позитиван резултат.

“Ми смо рачунали да од једног киловата који направимо у рудницима, термоелектранама и хидроелектранама и са дистрибутивним мрежама коју имамо може да живи цијела РС да ништа друго не ради”, рекао је између осталог.

Навео је  још један поражавајући податак који осликава ситуацију у у Електропривреди РС: “Ми смо у Угљевику расписали конкурс за инжењерска занимања, а знате ли колико се људи јавило? Нико. Значи, људи неће да раде у Електропривреди, млади инжињери одоше, извршилаца директних немамо, немамо мајстора, електричара, бравара”.

Критиковао је рад и водећих људи у овом сектору, што у својим излагањима спомињу развој вјетроелектрана, хидроелектрана, кориштење сунчеве енергије, али не и термоелектране и руднике, гдје ради преко 4.000 људи.

Осврнуо се и на пројекат који обећава градити свака власт, ХЕ Бук Бијела.  Појаснио је и колико је то погубно, јер је у пројекату урађеном за вријеме бивше државе предвиђена снага ове хидроелектране износила 415 МW и једино се са тим капацитетом исплати градити, да би у пројекцијама садашње власти пала на 96 МW.

“Министар Петар Ђокић врти једну те исту причу од када је дошао на министарско мјесто, а то је ХЕ Бук Бијела. Знате ли када ће се то исплатити? Никада.  Када ће бити направљено? Никада.  Али, ето, нека се мало прича”, закључио је Мићановић и навео да упркос свему није изгубио наду да ће током данашњег састанка са генералним директором Електропривреде, Луком Петровићем, наћи заједничко рјешење за катастрофално стање у коме се налази Електропривреда РС.


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.