У ери неотесанаца, трезвени и нормални холандски премијер

"Старомодни Холанђанин" задржао је своју популарност и у пандемији. 

BUKA portal / 15. јун 2020

Foto: Flickr.com

 


Он воли да на посао долази бициклом. А ако му се баш жури, онда ће сести у свој матори “сааб“, паркиран испред скромног стана у Хагу. Он плаћа своју кафу и стоји у реду као и сви други. На рејв фестивалу, игра са другим посетиоцима. У ери неотесаних популиста који не обраћају пажњу на законе и обичаје, Марк Руте (53), холандски премијер и један од најдуговечнијих европских лидера, чврсто верује у играње по правилима.

Ретки су они које је изненадила Рутеова изјава да, у складу са прописима донетим за спречавање ширења коронавируса, није у једном старачком дому посетио своју 96-годишњу мајку, неколико недеља пре њене смрти.

У то време, у Британији су сви причали о Доминику Камингсу, првом саветнику премијера Бориса Джонсона, који је возио 420 километара да види родитеље, током карантина. Јарослав Качињски, челник владајуће партије у Пољској, ишао је на гробље иако је то било забрањено. У Сједињеним Државама, председник Доналд Трамп ширио је лажне оптужбе о убиству, ниподаштавао своје ривале, играо голф и доследно одбијао да носи маску.

Премијер Руте је 25. маја издао кратко саопштење. Навео је да је његова мајка Мике Руте-Дилинг преминула две седмице раније. У складу са холандским прописима, могао је да остане с њом те последње ноћи, навео је касније његов кабинет. Неколико сати после њене смрти, изашао је пред новинаре да прича о коронавирусу и одржао један састанак.

Постоји једна изрека која описује холандску културу: “дое маар геwоон”, или “само буди нормалан”. Том-Јан Меус, политички колумниста дневног листа НРЦ Ханделсблад, објашњава да ова изрека описује и премијерову личности.

“Он је старомодни Холанђанин. Нема ту много фрке.”

Руте предводи Народну партију слободе и демократије, странку десног центра. Он није ожењен и не брине много о свом политичком имиджу, кажу они који га познају.

“Он је најтрезвенији од свих европских лидера”, каже Дидерик Самсом, бивши председник Лабуристичке партије. “Не поседује много тога, апсолутно га не занимају материјалне ствари и дословно живи за свој посао, 24 сата, седам дана у недељи.”

Његов здраворазумски приступ политици омогућио му је и да Холандију скрене са добро утврђене путање државе благостања. Избори се одржавају наредног марта, а Рутеова популарност значи да ће вероватно освојити и четврти четворогодишњи мандат.

Ниједна странка нема већину у парламенту, тако да је компромис у прављењу коалиција обавеза. То је толико уврежено да има и свој термин: “полдермодел”. Полдер је “земља од мора отета”, па се ова кованица ослања на средњовековно холандско друштво, које се ујединило да се подигну бране и канали и омогући живот.

“То је створило један колективистички инстинкт, пошто су сви морали да раде заједно – иначе би нас море потопило”, каже Расел Шорто, Американац који је написао историју Амстердама.

“Слично томе, полдермодел веома цени консензус. А ако имате на уму да постоји десетак политичких партија, и да је Марк Руте на власти већ десет година, јасно је да је показао да је мајстор стварања и одржавања консензуса.”

 

Извор: Недељник


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.