У Европи почело клиничко испитивање лијекова за коронавирус

ЈУЧЕР је у најмање седам еуропских земаља почело еуропско клиничко испитивање тијеком којег ће се испитати четири експериментална лијека за коронавирус на укупно 3200 пацијената, приопћило је француско министарство здравства.

BUKA portal / 23. март 2020

Четири лијека која ће се испитати на великом броју пацијената су ремдесивир, лопинавир у комбинацији с ритонавиром, а потоњи се  може комбинирати с бета интерфероном и хидроксиклорокин, наводи се у приопћењу ИНСЕРМ-а, кровне организације за медицинска истраживања у Француској.

Ремдесивир је експериментални антивирусни лијек који је претходно тестиран за лијечење еболе. Развила га је велика биотехнолошка компанија Гилеад Сциенцес, а на њему ради од 2009.

Лијечењем ће се обухватити више од 3000 пацијената

Клорокин је широко прописиван лијек против маларије који је након Другог свјетског рата одобрио ФДА. Лопинавир у комбинацији с ритонавиром добро дјелује у контроли инфекције вирусом хумане имунодефицијенције (ХИВ) и могао би бити дјелотворан у лијечењу коронавируса.

"Лијечењем ће се обухватити 3200 пацијената у Белгији, Низоземској, Луксембургу, Великој Британији, Њемачкој и Шпањолској, а можда и у другим земљама, па тако најмање 800 у Француској који су хоспитализирани због инфекције Цовидом-19", додаје француски институт за медицинско истраживања.

Откако се у Кини појавио коронавирус, Дидиер Раоулт, равнатељ ИХУ Медитерранее Инфецтиона у Марсеиллеу заговара примјену клорокина у лијечењу болести. Потакнуо је сумњу код многих других лијечника који мисле да испитивање које је провео на 24 пацијента не одговара свим потребним критеријима.

Друго међународно испитивање провест ће се под покровитељством Међународне здравствене организације (WХО) под називом Солидарност, наводи ИНСЕРМ.

Хина


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.