У Француској усвојен закон о опорезивању интернет гиганата

Француски парламент усвојио је закон о увођењу пореза дигиталним гигантима, чиме је Француска постала прва економска сила која се одлучила на такав корак.

BUKA portal / 12. јул 2019

pixabay

Одлука је донесена у супротности са истрагом коју је наредио предсједник Сједињених Америчких Држава (САД) Доналд Трумп и која би могла да покрене увођење царинских тарифа.

Циљ новог закона је да се попуни порески јаз који је довео до тога да интернет гиганти на плаћају ништа земљама у којима остварују огроман профит.

Закон назван ГАФА порез, што је акроним за Гоогле, Аппле, Фацебоок и Амазон, усвојен је у француском Сенату, након што га је 4. јула усвојио доњи дом Националне скупштине.

Међутим, потез Француске разљутио је Трумпа и прије него што је усвојен приједлог закона, а он је наредио истрагу коју министар економије Француске Бруно Ле Маиреназива преседаном у хисторији односа Француске и САД.

Законом ће бити наметнут порез у износу од три посто од укупних годишњих прихода највећих технолошких компанија које пружају услуге француским држављанима.

Представник САД за трговину Роберт Лигхтхизер казао је да су САД веома забринуте због могућности усвајања закона о порезу на дигиталне услуге, уз напомену да такав приједлог закона непоштено погађа америчке компаније.

Ле Маире је одбацио реакцију САД, рекавши да пријетње нису начин за рјешавање таквих спорова.

“Вјерујем да се између савезника наше разлике могу и морају ријешити на други начин, а не кроз пријетње. Француска је суверена држава. Само она одлучује о механизмима опорезивања и тако ће наставити”, казао је Ле Маире.

 

 

Пословне новине 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.