У Франкфурту одржан "Раинбоw ифтар" за муслимане ЛГБТ оријентације

У Франкфурту је недавно обиљежен Међународни дан борбе против хомофобије, а обиљежен је уз "Раинбоw ифтар" који је организовало Либерално исламско удружење које омогућава склапање истосполних бракова припадника исламске вјере, пише ДW.

BUKA portal / 23. мај 2019

С друге стране, већина исламских удружења у Њемачкој и свијету сматра како је то погрешно.

"Многи муслимани хомосексуалци и транссексуалци живе у увјерењу да су њихов сексуални или сполни идентитет у конфликту с њиховом вјером. Да муслимани не могу бити qуеер, став је само једне интерпретације ислама", рекла је Фредериуке Гулер, чланица удружења.

Марцо је муслиман и транссексуалац и он не сматра да конфликт постоји па је дошао на идеју да организује ифтар управо у склопу обиљежавања Дана борбе против хомофобије и трансфобије у Франкфурту.

"Ја сам транс и муслиман и припадам објема групама. Када идем петком на молитву и разговарам о томе чујем да то 'не иде једно с другим', али иде, јер ја постојим, а постоји још муслимана који су qуеер. Ако је бити транс нешто лоше, онда је добро што смо и поред тога нашли свој пут према Богу", каже Марцо који има 28 година и студира исламску теологију.

Марцо није рођен као муслиман, него је својевољно прешао на ту вјеру и сматра да је ислам права религија за њега.

Организатори "Раинбоw ифтара" су и Удружење за прихватање и различитост те Удружење њемачко-пакистанског пријатељства.

"Драго ми је што су се људи окупили и што сарађујемо. Сви су добродошли, све је шарено и пуно различитости", рекла је Нахеед Асхраф, једна од организаторица ифтара на који је дошло око 100 особа.

 

 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.