У Мостару се отвара ресторан у којем ће радити особе с инвалидитетом

У склопу мостарског центра Лос Росалес ускоро би требао почети радити ресторан у којем ће запосленици и запосленице бити особе с инвалидитетом.

Marina Đapić / 14. август 2019

 

Центар Лос Росалес за дјецу и младе с инвалидитетом и потешкоћама у развоју јавна је установа која дјелује на подручју Мостара и покрива цијели Херцеговачко-неретвански кантон. Центар има различите сегменте дјеловања, а то су предшколски одгој, основна школа, пет радно рехабилитацијских радионица и резидентни смјештај. У припреми је и отварање ресторана за јавност који ће пружити могућност запошљавања младих с инвалидитетом и дати им шансу да се осјећају као пуноправни чланови друштва.

Директорица центра Лос Росалес, Мирна Мезит, одлучила се упустити у овај изазов, те радити на конкретној инклузији младих с инвалидитетом, која, нажалост, у Босни и Херецговини често почиње и завршава у основној школи.

„О инклузији се често прича и наша држава је потписала УН конвенцију о правима особа с потешкоћама у развоју и особа с инвалидитетом, али, нажалост, дискриминација је јако присутна. Инклузију заправо имају само дјеца основношколског узраста. Међутим, када заврше основну школу онда се појављују проблеми и долазимо пред зид“, истиче Мезит.

У Херцеговачко–неретванском кантону дјеца с потешкоћама у развоју након завршене основне школе могу да бирају два занимања. То су помоћни кројач, те помоћни кухар и сластичар.

„На основу тога можемо да спознамо о каквој је дискриминацији ријеч, а да не причамо о запошљавању тих особа јер је та ситуација веома незадовољавајућа.“
Отварањем ресторана у Лос Росалес центру заправо се настоји омогућити корисницима центра да се осјећају као једнакоправни чланови друштва.

„Међу нашим корисницима је много оних који су завршили средњу школу за помоћног кухара и сластичара и отварањем ресторана ћемо им омогућити да се осјећају врједније и да доприносе друштвеној заједници као и сви ми. Они јако пуно тога могу али им само треба дати шансу.“

Покретање социјаног подузетништва имплементира невладина удруга која је формирана при самом центру, уз подршку донатора из Низоземске и потицај Фонда за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа с инвалидитетом.

Центар Лос Росалес, чији је оснивач Град Мостар, финанцира се из различитих извора у зависности од различитих сегмената рада. Основна школа се финанцира из буджета Министарства образовања, науке, културе и спорта, док се вртић и радно рехабилитацијске радионице, те резидентни смјештај финанцира путем гранта Града Мостара и Министарства здравства, рада и социјалне заштите ХНК.

„Грант средства су несигурна средства, али срећа је да ми имамо директне партнере а то су Град Мостар и Влада ХНК, али с обзиром да се различито финанцирају наши сегменти долази до проблема гдје нам се намеће то да правимо разлике међу нашим корисницима, а то ми не желимо и тај нас проблем тишти“, каже Мезит.  

 

Малим корацима до великих идеја

Корисници центра Лос Росалес такођер имају прилику да се друже, стичу нова познанства и развијају креативност. Поједини не могу замислити свој живот без доласка у овај центар.

Алмир Јахић корисник је Лос Росалес центра већ петнаест година и активан је при керамичкој радионици. Присјећа се како прије није имао пријатеље и није сам могао ићи нигдје јер је осјећао страх.

„Ја сам био доста затворен, нисам се дружио ни с ким, када сам почео долазити овамо стварно сам се ослободио. Радујем се могућности рада у нашем ресторану.“
Аида Јахић, мајка дјечака с потешкоћама у развоју, каже како њено дијете у центру проводи пола дана, те да му креативне радионице помажу да се осјећа корисним. Међутим, када помисли на будућност и могућност запошљавања њеног сина не види скоро па никакве могућности осим да то буде у Лос Росалесу уколико развије систем социјалног подузетништва.

„Моје дијете као и маса корисника центра тешко да ће наћи посао јер нема много разумијевања заједнице, не само у Мостару, него и у читавој регији“, каже Јахић и додаје како је отварање ресторана храбар потез, те се нада да ће сличних иницијатива бити више у Мостару и БиХ.

Радне рехабилитацијске радионице у центру, те труд који управа и особље центра улажу да корисници буду укључени у све сфере друштва, унапрјеђују њихов живот и често му дају смисао.

„Када дјеца заврше основну школу и не могу ићи у средњу школи, да нема центра Лос Росалес, били би у кући и не би имали прилику за социјализацију, напредак и осјећај да негдје припадају“, истиче директорица Мирна Мезит, те додаје како корачају малим корицима, али уздигнуте главе до тренутно главног циља, а то је формирање социјалног подузетништва и отварање ресторана у рујну ове године.

Дискриминација.ба

 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.