У наредна два дана поновни пораст концентрације загађујућих материја

Током ноћи и јутра дошло је до стабилизације атмосфере те се у наредна два дана очекује поновни пораст концентрације загађујућих материја у котлинским предјелима Босне.

BUKA portal / 06. децембар 2018

Опћи географски и метеоролошки услови у западној Босни и посебно у Херцеговини (њеном највећем дијелу) су такви да се не очекују значајна или дуготрајана нарушавања квалитета зрака, саопћено је из Федералног хидрометеоролошког завода БиХ.

За спроведбу корака и мјера за спречавање прекомјерног загађења зрака надлежне су кантоналне и опћинске институције. У Кантону Сарајево од синоћ је на снази епизода "упозорење" и све интервентне мјере за смањење емисија у зрак које проглашење ове мјере подразумијева.

За савјетовање о понашању грађана у оваквим ситуацијама надлежне су здравствене институције.

Током јучерашњег дана дошло је до значајног пада концентрација загађујућих материја на свим мјерним мјестима у Федерацији БиХ. И поред тога, на многим мјерним мјестима су и даље прекорачене прописане дневне граничне концентрације лебдећих честица, односно сумпордиоксида.

У Сарајеву су прекорачене прописане концентрације лебдећих честица ПМ10 на станицама Отока (59 уг/м3 , прописана гранична износи 50 уг/м3) и Илиджа (77уг/м3), док су на станицама Бјелаве и Вијећница биле задовољавајуће.

У Илијашу су те концентрације јучер биле највише у цијелој ФБиХ и износиле су 126 уг/м3.

У Зеници су те вриједности биле прекорачене на свим мјерним мјестима (70-90 уг/м3 ПМ10), а на два мјерна мјеста је било и благо прекорачење прописане концентрације за сумпродиоксид.

У Тузли, Лукавцу и Живиницама су концентрације лебдећих честица показале сличне нивое као у Сарајеву, а у Живиницама су поново прекорачене и прописане концентрације сумпордиоксида (150 уг/м3, прописано 125 уг/м3).

Концентрације мјерених полутаната у Горажду и Јајцу су остале у оквиру прописаних вриједности.


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.