“У нашем друштву све је мање важно знање, поштење, васпитање и толерантност, а полтронизам постаје стил живота”

Зденко Томановић

BUKA portal / 21. октобар 2021

“Наша друштвена реалност јесу нетолеранција, незнање, неморал и корупција. У нашем друштву све је мање важно знање, поштење, васпитање и толерантност, а полтронизам постаје стил живота. Свако даље релативизовање наших правних и друштвених аномалија нашу професију води у изолацију. Зато желим да покушам да међу колегама афирмишем компетентност и интегритет, одговорност, пристојност и правну културу. Ако ми успемо да покренемо најбоље у нашим редовима, онда верујем да ће се то прелити и на остале друштвене групе”, испричао је угледни адвокат Зденко Томановић у великом интервјуу за нови број Недељника.

“Нисмо спремни и нећемо бити спремни да посматрамо најезду незналица, који желе грађанина без свести о својим правима. Наш циљ је слободан грађанин са пуном свешћу о својим правима”, наставио је Томановић чија је кандидатура за место председника Адвокатске коморе Београда прилично изненађење у адвокатској јавности. Иако је један од најбољих и најутицајнијих српских адвоката, Томановић никада није исказивао јавну амбицију за овакву позицију. О томе зашто се кандидовао, колико се поштује Устав Србије, како изградити правну државу, али и о случају “Јовањица”, да ли је то државни удар, и о новом америчком амбасадору за Недељник говори Зденко Томановић.

Уколико бисте били изабрани, шта би били ваши приоритети у раду? Шта је, по вама, најпотребније да се уради у београдској адвокатури?

Јавност мора да зна став Адвокатске коморе и о различитим облицима нарушавања уставно-правног поретка, о угрожавању самосталности тужилаштава у раду и независности судова у суђењу или о правној некултури представника власти.

Не сме адвокатура а тиме и јавност да остане без одговора на питање како је могуће да неко убије адвоката Огњановића баш у тренутку када га држава прислушкује и прати. Не смеју да остану тајна све околности смрти колеге Цвијана. Не смеју уговори и подаци од јавног интереса да буду тајна.

Адвокатури су нужне институције у нашој земљи, независне и самосталне, а не оне у којима доминира послушност. Нама је потребна владавина права а не владавина моћних појединаца.

Ако не успоставимо правни амбијент у којем право није политичка сметња, у којем слободни грађанин са својим правима није политички ризик, онда ће неспособни постати недодирљиви а неправо ће доћи по нас.

Цео интервју објављен је у новом Недељнику, који је на свим киосцима од четвртка, 21. октобра


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.