У новим књигама Ј.К. Ролинг фали живота

Након завршетка серијала о Харрју Поттеру Ј.К. Ролинг објавила је два романа - друштвену кронику 'Случајни избори' и кримић 'Зов кукавице'. Анализирамо због чега се ниједан од њих не може мјерити с најслабијим романом о младом чаробњаку те каква је списатељска будућност Ј.К. Ролинг.

Gordan Duhaček / 23. март 2014

Британска списатељица Ј.К. Ролинг нашла се у ситуацији коју сигурно није - унаточ машти коју очито посједује - могла замислити када је као сиромашна и самохрана мајка почела писати о младом чаробњаку Харрју Поттеру. Ролинг је у неколико година постала мултимилијунашица и вјеројатно најпознатија списатељица за дјецу на свијету, књиге о Харрју Поттеру претворене су у успјешну холивудску франшизу, а сви обожаватељи су нестрпљиво чекали чега ће се ауторица сљедећега дохватити. Осим што је био запањујуће комерцијално успјешан, серијал књига о Харрју Поттеру добио је и већином одличне критике, посве заслужено јер је ријеч о врхунској прози за младе. У питању су романи пажљиво конструираног заплета, с десетинама одлично дефинираних ликова, све заједно обогаћено списатељичином разузданом маштом која је створила цијели паралелни свијет у односу на овај у којем живимо.

Иако се књиге за дјецу и младе често знају подцјењивати, 'Харр Поттер' је доиста врхунска књижевност своје категорије, фантастично и узбудљиво штиво које су с обожавањем читали и одрасли. Но чини се да се Ролинг имала потребу доказати као, како би се то малограђански рекло, озбиљна списатељица па је протеклих година објавила прво обиман друштвени роман 'Случајни избори', а након тога кримић 'Зов кукавице', додуше под псеудонимом Роберт Галбраитх.

Ролинг као да доказује себи, а и читатељима, да може више од писања о теен чаробњацима. Парадоксално, ништа од објављеног након седам књига о Харрју Поттеру није ни приближно добро као, примјерице, 'Харр Поттер и заточеник Азкабана'. 'Случајни избори' су у основи као још једна епизода 'Убојстава у Мидсоммеру', спора и нимало узнемирујућа прича о провинцијском животу и британским класним комплексима, роман у којему се ама баш ништа ново не каже о тим детаљно прежваканим темама енглеске књижевности. Ролинг је са 'Случајним изборима' очито пуцала на класичне романе Дицкенса (попут 'Приче о два града') и Георге Елиот, али је добацила само до њихова полузаборављеног сувременика Антхонја Троллопеа, парадигматског примјера средње жалости у британској књижевности.

Нажалост, ни кримић 'Зов кукавице' - који је Ролинг додуше објавила под псеудонимом и без жеље да је се препозна као ауторицу - није у некој другој категорији. Ријеч је о умјерено напетој књизи, опет прилично обимној (520 страница у хрватском издању које је објавио Мозаик) и пажљиво конструираној, али без страсти, несвакидашње маште или упечатљивих ликова каквих је серијал о Харрју Поттеру био пун. Везано уз главни лик, приватног истражитеља Цорморана Стрикеа, најзанимљивије је његово име, иако се Ролинг потрудила учинити га дистинктивним кроз ратну прошлост и инвалидитет. Сада Ролинг најављује да ће Стрике бити централни лик још неколико књига, што баш и није нека велика срећа јер је ријеч о клишеизираном лику који се не може мјерити с мрачним и измученим детективима Јоа Несбоа, Јамеса Еллроа или Иана Ранкина.

Најбољи дио 'Зова кукавице' свакако јест опис свијета славних (Стрике истражује сумњиву смрт познате манекенке) који Ролинг неупитно презире из дна душе, али си не допушта отићи до краја у гротеску, иако у основи богате и славне сматра мање-више моралним наказама и чудовиштима. Штета је што се Ролинг није усудила отићи до краја са својом критиком и прозивањем сувремене целебрит аристокрације, јер би то дало живости и сафта њеном прилично пристојном кримићу.

С романима 'Случајни избори' и 'Зов кукавице' Ролинг се показала као компетентна списатељица којој не фали ни Ситзфлеисцх, али и без искре и страсти када је ријеч о књигама смјештеним у британску сувременост. Можда је и то највећи промашај Ј.К. Ролинг послије Харрја Поттера - у њеним новим књигама, реалистичном проседеу унаточ, једноставно фали живота.

 

 

 

Текст је преузет са Т портала

 

 

 

 

 

 


Бука препорука

Рецензије

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.