У осам школа БиХ фубал постао алат добре комуникације

Пројекат "Фоотбалл3 за мир – Фудбал као оружје друштвене промјене и развоја младих људи" успјешно је реализован у осам основних школа у општинама Јајце, Бусовача и Витез.

BUKA portal / 18. јун 2019

Наставници и ученици који су учествовали у пројекту обучени су да користе фудбал као алат добре комуникације, а свим школама је донирана и спортска опрема.

,,Циљ овог пројекта је да се фудбал користи, не само као алат за промоцију добре комуникације, већ такође као алат за поштовање различитости код ученика који одрастају под утицајем сукоба и етничких подјела'', истиче Дијана Пејић, извршна директорица Генесис Пројецт-а, организације која је имплентирала пројекат под покровитљством Амбасаде САД-а у Босни и Херцеговини уз подршку Министарства образовања, знаности, културе и спорта Средњобосанског кантона.

Фоотбалл3 је јединствен начин играња фудбала који мијења животе широм свијета. Заснива се се на начелу да су основне вриједности попут фаир плаy-а, равноправности сполова, тимског рада, поштовања и одговорност једнако важне као и фудбалске вјештине. Названа по "три полувремена" – разговора прије утакмице, утакмица и разговора након утакмице - фоотбалл3 методологија укључује кључне животне лекције у сваку утакмицу. Без обзира гдје да се игра и примјењује средишња идеја фоотбалл3 методологије увијек је иста: користити саму игру фудбала за образовање и оснаживање младих људи.

Према ријечима Саше Шарића, координатора активности, посебно је задовољство што је пројекат препознат као важан од стране донатора, а његова сама реализација је испунила очекивања.
 
О успјешно проведеном пројекту свједоче и изјаве учесника.
 
,,Фоотбалл3 једнако третира и дјевојчице и дјечаке и требало би га увести у школе, јер нас учи како да радимо као тим'', говори Марија Поповић, ученица ОШ «Бусовача».
 
Како истичу наставници физичког васпитања Индира Попаја и Алмир Вунић у Основној школи ,,Јајце'' из Крушчице у фоотбалл3 утакмици побједа једне екипе је најмање важна.
 
,,Обје екипе дјелују као једна велика породица. Кроз фоотбалл3 ученици уче како на правилан начин ријешти сукоб и поштовати играче из супарничка екипе'', истакла је Индира Попаја.
 
Алмир Вунић наглашава да се кроз фоотбалл3 утакмице ученицима  нуде разне могућности без обзира на њихове способности.
 
«Ученици имају могућност да учествују у здравој, спортској активности, да уче о животним вриједностима, да науче поштовати и бити одговорни према спортском противнику без обзира ко је тај противник'', закључује Алмир Вунић.   
 
 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.