У овом селу има више лутака, него људи: “Нема дјеце, најмлађа особа има 55 година”

У селу нас живи само 27, а страшила је десет пута више”

BUKA portal / 02. мај 2019

 У сеоцету Нагору, дубоко у планинама западног Јапана, ветар хуче низ опустелу улицу у којој нема живе душе. Људи нема, али улица је начичкана луткама природне величине каквих у селу има десет пута више од становника.

То је дело мештанке која се тако бори против празнине и усамљености у Нагору, једном од бројних јапанских села опустошених депопулацијом.

Нагоро, смештен 550 километара југозападно од Токија, постао је познат као долина лутака откако је Цукими Ајано почела да поставља страшила на улице како би селу удахнула ‘живот’.

“У селу нас живи само 27, а страшила је десет пута више”, каже Ајано (69).

Све је почело пре 16 година када је направила страшило и оденула га у очеву одећу како би преплашила птице које су јој кљуцале семенке у врту.

“Један је мештанин пролазећи овуда стварно помислио да је то мој отац па је страшилу рекао ‘добар дан’. То је било смешно”, сећа се Ајано, која отада није престала да израђује страшила.

С годинама је постала толико вешта да јој за израду једне лутке у природној величини, које су сада разасуте по целом селу, требају само три дана.

Да би страшила била што сличнија људима, наноси им шминку и руменило. У згради која је некад била месна школа, разместила је 12 живописних лутака дечје величине и поставила их за столове као да је управо настава у току.

Школа већ одавно не ради. “Нема деце, најмлађој особа у селу 55 је година”.

Ниже низ улицу “породица” лутака разгледа напуштену продавницу. Код оближње аутобуске станице такође их је неколико.

Тако се Ајано присећа детињства кад је у селу било живо. Мештана је тада, каже, било неколико стотина.

Нагоро није једино место с таквом судбином у Јапану. Трећа најјача економија света бори се са старењем становништва и ниским природним прираштајем.

Јапан је на ивици тога да постане прва “ултра стара” земља на свету, с 28 одсто становника старијих од 65 година. По проценама стручњака, тај ће удео до 2050. нарасти на готово 38 одсто.

По статистичким подацима, око 40 одсто од 1.700 јапанских општина сматра се демографски опустошеним.

Мало је вероватно да ће се неко ускоро доселити у Нагоро, али захваљујући страшилима тамо барем долазе туристи од крви и меса.

“Пре него што сам почела да правим лутке, нико није навраћао. Сада има посетилаца”, рекла је.

“Не знам како ће Нагоро изгледати за десет или двадесет година… ја ћу у сваком случају наставити да правим лутке”, пренео је Н1.


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.