У Републици Српској сутра појефтињују сви лијекови

Појефтињење

T.Č. / 24. новембар 2021

Лијек који су грађани Републике Српске до сада плаћали десет марака, од сутра ће моћи да купе за 9,80 КМ, односно 20 фенинга јефтиније, јер на снагу ступа владина уредба о смањењу маржи.

О овој мјери огласили су се прошле седмице и прометници тврдећи да ће смањење  маржи на промет лијековима на мало и у велепромету дестабилизовати тржиште, угрозити снабдијевање становништва и навести привреднике из сектора да своја сједишта премјесте у други ентитет, гдје маржа износи 25 %. Зато су ттражили и састанак са премијером Радованом Вишковићем, алии до њега није дошло.

Подсјетимо, Влада Републике Српске усвојила је 4. новембра да се код производње фармацеутских препарата и лијекова маржа у промету на мало смањује са 20% на 18%, а маржа у промету на велико са 8% на 6%

Као основни разлог доношења ове Уредбе наведен је све већи раст велепродајних и малопродајних цијена производа који се биљежи на тржишту Републике Српске, узрокованих највећим дијелом екстерним факторима, као што су раст цијена на свјетским берзама, поскупљење енергената, неповољне временске прилике које су се одразиле на пољопривреду и узроковале слабије приносе и слично.

Такође су навели да ће се на овај начин доприњети смањењу малопродајних цијена основних животних намирница и производа значајних за стандард становништва.


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.