У римској подземној жељезници карта се може платити пластичним боцама

Принцип је једноставан – на три станице у Риму, путници могу рециклирати пластичне боце у аутоматима за продају возних карата, а заузврат добивају одређени износ на картици који касније могу замијенити за карте.

BUKA portal / 14. август 2019

 

Вјечни Град се налази међу неколико градова који су се одлучили укључити у кампању смањења загађења. Тако је у италијанској метрополи однедавно је омогућена замјена пластичних боца за улазнице за подземну жељезницу.

Након увођења сличне кампање у Истанбулу, и римски корисници метроа могу уштедјети новац те допринијети очувању околиша. Принцип је једноставан – на три станице у Риму, путници могу рециклирати пластичне боце у аутоматима за продају возних карата, а заузврат добивају одређени износ на картици који касније могу замијенити за карте.

Иницијативу названу „Рицицли + Виагги“ (Рециклирај & путуј) покренула је градоначелница Виргиниа Рагги. Тестна фаза ће трајати 12 мјесеци, а покаже ли се успјешном, проширити ће се и на друге станице метроа, преноси Дневник.хр.

За сваку рециклирану боцу, корисник ће на картицу добити износ од пет центи, што значи како је за стандардну карту од 1,5 еура, потребно рециклирати 30 боца. Боце могу бити разних величина, од 0,25 па до двије литре, а тешко је вјеровати како ће нетко донијети 30 боца и замијенити их за карту, али ће сигурно бити мотивирани мало по мало скупљати кредит на картици.

Италија иначе има великих проблема с отпадом, тако да су у Риму препуне канте уобичајен призор, а у вријеме љетних врућина, оне представљају и опасност по здравље.

Ништа боља ситуација није ни на југу земље, али такве иницијативе, иако неће зауставити огромне количине смећа, итекако су важне, јер ће показати људима како је рециклирање пожељна ствар, за коју могу чак бити и награђени.


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.