У САД-у живи преко 325.000 Југословена

У Сједињеним Америчким Државама (САД) живи двоструко више Хрвата него Срба, а од народа с балканског простора од Срба су у САД-у бројнији и Албанци, Словенци те становници који се изјашњавају као Југословени, објавио је 'Телеграф.рс'.

Agencije / 21. јануар 2014

Према службеним статистичким подацима пописа становништва, у САД-у живи двоструко више Хрвата него Срба, јер је хрватске коријене истакнуло 434.425 грађана Америке, док се 176.666 становника изјаснило да су српског поријекла.

 

Занимљиво је да се Југословенима осјећа 325.451 држављанин САД, а да се за њихово поријекло зна да је српско, хрватско или су им коријени неког од свих осталих народа и народности бивше СФРЈ.

 

Податак о томе колико је тачно Хрвата или Срба међу онима који су се изјаснили као Југословени нема, наводи Телеграф наглашавајући као занимљив податак да Словенаца и Албанаца има више него Срба.

 

Тачно 179.806 становника с оне стране Атлантика поријеклом је из Словеније, а њих 182.423 из Албаније. То практички значи да је Албанаца за 5.757 више него Срба, док су Словенци бројнији за 3.140, наводи портал.

 

"Хрвата има више и у Аргентини и у низу других земаља емигрирања. Хрвати су били много склонији напуштању своје земље. Србија је пред Први свјетски рат, уз Америку, била једна од ријетких земаља у коју су се људи усељавали - Срби из Хрватске, Босне, Црне Горе...", коментира за Телеграф.рс економист Мирослав Здравковић.

 

Нјегово је стајалиште да ови подаци "не чуде јер су одраз и службене политике САД-а према Србима".

 

"Домаћој јавности се пласирају приче о милионима Срба у Америци, а дијаспоре Албанаца и Хрвата су бројније и много организираније, оне знају одредити интересе својих држава и народа у другим земљама, за разлику од Срба. Да је тачно да смо ми (Срби) бројнији и организиранији - никад не би била створена тако негативна слика о Србима, не би терористи у филмовима имали име Драган или нека слична имена”, прокоментирао је Здравковић.

 

Телеграф.рс наводи и да је у Америци највише оних који се нису изјаснили о поријеклу (116 милиона), а слиједе Нијемци (око 50 милиона) и Ирци (37 милиона), затим Енглези (28 милиона) и Италијани с 18 милиона.

 

У САД живи укупно око 307 милиона становника, од којих се 19 милиона на попису изјаснило да су Американци.

 

 

 

 

 


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.