У Токију паника дан уочи отварања Олимпијских игара, али не само због короне: "Ово је скандал"

Редатељ свечаности отворења Олимпијских игара у Токију смијењен је с дужности само један дан прије него што се свечани догађај требао одржати.

Jutarnji.hr / 22. јул 2021

Наиме, процурила је снимка Кентароа Кобаyасхија из 1998. године како се спрда на рачун холокауста.

Током комичарског наступа између осталог је користио израз: 'Идемо се играти холокауста'.

- Дознали смо се је Кобаyасхи тијекомОбјецт наме (Титле) наступа користио израз који исмијава повијесну трагедију, изјавила је предсједница Организацијског одбора Сеико Хасхимото.

Кобаyасхи је већ четврта особа из Организацијског одбора која је била добила отказ или је поднијела оставку због непримјереног понашања те је задњи у низу скандала који потресају престижно спортско натјецање, и то још од 2013. када им је додијељена организација. Наиме, француски истражитељи још увијек провјеравају оптужбе да су чланови Међународног олимпијског одбора примили мито како би утјецали на исход гласовања о додјели организације Игара.

Прије двије године оставку је поднио Тсунеказу Такеда, челник јапанског Олимпијског одбора.

Прије само неколико дана складатељ Кеиго Оyамада морао је отићи након што се дознало за његове школске гријехе - малтретирао је вршњаке с инвалидитетом. Његова композиција неће бити уврштена на свечаности.

У ожујку је креативни директор Хиросхи Сасаки дао оставку јер је спрдао шале на рачун претиле комичарке Наоми Wатанабе назвавши ју Олyмпиг (Олимсвиња). Касније се испричао, али било је касно. У вељачи је шеф Олимпијских игара Токио 2020 Yосхиро Мори био присиљен повући се с дужности челника организацијског одбора након непримјереног коментара о женама. Мори је изјавио да жене пуно причају и да састанци са женама у Надзорним одборима дуго трају.

Организатори Игара муку муче с највећим проблемом - растућим бројем заражених натјецатеља и дужносника. У четвртак су организатори приопћили да је 91 особа с акредитацијом за Игре позитивна на цовид-19.

Након смјене Кобаyасхија организатори брзо морају смислити рјешење како да одрже сутрашње отварање,

- С обзиром на то да је отворење Игара пред нама, испричавамо се што смо изазвали забринутост код свих судионика Олимпијских игара, грађана Токија и јапанске јавности, изјавила је Хасхимото у приопћењу.

Церемонија отварања ОИ на распореду је у петак у 13 сати по хрватском времену без судјеловања публике и уз ограничен број дужносника и медија.

 

Ситуација са вирусом

Још четири становника Олимпијског села у Токију, међу којима је и двоје спортиста, заражено је коронавирусом, објавили су организатори.

Како се наводи позитивни на коронавирус су чешки стонотенисер Павел Сиручек и холандска скатебоардерица Цандy Јацобс.

"Сиручек, који је 52. играч свијета, је изолиран и неће судјеловати на ОИ," објавила је Међународна стонотениска федерација.

Сиручек је други чешки спортиста и четврти члан чешке олимпијске делегације који је био позитиван на ЦОВИД-19 по доласку у Токио. Прије њега коронавирусом се заразио и одбојкаш на пијеску Ондреј Перушић.

"Нажалост, моје олимпијско путовање овдје завршава. Осјећам се здраво и учинила сам све што је у мојој моћи да спријечим овај сценарио. Требат ће ми времена да моје сломљено срце зацијели и да се опоравим од овога," поручила је Холандјанка.

Од почетка јула укупно је 91 акредитована особа за Олимпијске игре била позитивна на коронавирус.

 

Преузето из Јутарњег листа


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.