У Влади РС не слушају Вишковића! Министар тврди: Градимо аутопут за Приједор

– У Министарству саобраћаја и веза Републике Српске кажу да реализација Уговора о додјели концесије за изградњу аутопута Бањалука – Приједор тече планираном динамиком иако је премијер РС Радован Вишковић рекао да се градња тог пута одгађа.

BUKA portal / 21. мај 2019

Подсјећамо, Уговор о концесији за изградњу аутопута Бања Лука – Приједор потписан је 13. децембра у Бањалуци чиме је почео да тече рок од двије године за експропријацију земљишта, коју треба да уради Република Српска, те рок за израду главног пројекта, што је обавеза кинеских инвеститора.

Недуго затим, предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да са кинеским партнерима разговара да први приоритет буде изградња аутопута од Добоја према Бијељини и граници са Србијом, док би други приоритет била изградња аутопута од Бањалуке према Приједору.

“Градњу тог пута ћемо одгодити док не изградимо овај до границе према Србији како бисмо на крају повезали Бањалуку и Београд”, рекао је Вишковић почетком фебруара у Лакташима.

Из Владе РС нико се није удостојио да саопшти јавности какве ће по Републику Српску бити посљедице одгађања градње аутопута Бањалука – Приједор, с обзиром да је Уговор о концесији с Кинезима потписан.

Међутим, из ресорног министарства којим руководи Неђо Трнинић истичу да од потписивања уговора теку обавезе обје стране.

„Реализација наведеног уговора тече планираном динамиком. У току је припремни период у ком је, између осталог, концесионар обавезан да сачини Идејни пројекат на основу ког Република Српска може започети рјешавање имовинско – правних односа, у складу са позитивним прописима Републике Српске“, навели су у Министарству саобраћаја и веза за ЦАПИТАЛ.

Додали су да припремни период према Уговору траје двије године.

Из одговора проистиче да Кинези имају рок од двије године за Идејни пројекат, иако је приликом потписивања Уговора речено да је рок од двије године да Српска уради експропријацију, а кинеска компанија Главни пројекат, те да је могуће да тај посао буде и прије рока завршен.

Какви су тачно рокови прописани није могуће сазнати јер „Аутопутеви Републике Српске“ и директор тог предузећа Душан Топић од јавности крију документе .

У Влади нису одговорили на питање у којој је фази израда пројекта и да ли је с кинеским партнерима разговарано о могућим опцијама и одгађању изградње овог аутопута.

Посао градње аутпута Бањалука – Приједор додијељен је фирми „СДХС-ЦСИ БХ“, која је у Бањалуци регистрована као представништво кинеске компаније “Цхина Схандонг Инернатионал Ецономиц & Тецхницал Цооператион Гроуп”.

За тај аутопут Република Српска ће 30 година плаћати годишњу накнаду за расположивост аутопута у износу од 32,5 милиона евра.

Тај износ требало би да буде обезбијеђен од наплате путарине на свим аутопутевима у РС, а ако то не буде довољно, остатак ће да буде обезбијеђен из Буджета РС, писали смо у тексту „Сав новац од путарина у Српској иде Кинезима“.

Кинези, с друге стране, треба да плаћају годишњу накнаду од пет одсто од прихода остварених обављањем концесионе дјелатности, односно од износа прикупљене путарине.

Експропријација земљишта за потребе изградње аутопута треба да кошта Буджет РС око 21,5 милиона евра.

 Планирано је да аутопут Бањалука – Приједор буде дуг 42 километра, а за уложених 297 милиона евра, Кинезима би на крају Република Српска платила 975 милиона евра.

 Уговор о концесији парафиран је три дана пред изборе у октобру 2018, након чега је кинеска компанија закаснила дан са уплатом једнократне концесионе накнаде од 4,4 милиона евра, да би затим било утврђено да недостаје око 40.000 евра, а што се “изгубило” приликом конверзије валута.

Након низа перипетија и око добијања сагласности надлежних институција, концесиони уговор за аутопут Бањалука – Приједор је потписан.

Ранија анализа портала ЦАПИТАЛ показала је да би грађани Републике Српске могли остати без стотина милиона марака јер је Влада РС без анализе о промету возила обећала кинеској компанији да ће на аутопутевима годишње прикупити 32,5 милиона евра путарине, а све мање од тога биће плаћено из Буджета РС.

(Цапитал) 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.