У вријеме изолације расте опасност од насиља према женама и дјеци

Из Фондације "Удружене жене“ Бањалка упозоравају да у условима ванредног стања, у којем је становништво усмјерено на изолацију и ограничавање кретања, расте опасност од насиља према женама и дјеци.

BUKA/M.I.D. / 24. март 2020

Foto: Ilustracija

 

На то указује и недавни случај насиља у породици, када је, према писању медија, 45-годишњи мушкарац из Бањалуке хладним оружјем покушао убиство своје 75-годишње мајке. 

"Изражавамо забринутост да ће избјегавање социјалних контаката и изолација омогућити починиоцима насиља да појачано врше све облике насиља и онемогућити жртвама насиља да контактирају организације и институције које пружају подршку и помоћ", упозоравају из ове Фондације.

Уз пуно разумијевање да се сви друштвени ресурси тренутно усмјеравају на сузбијање даљег ширења вируса ЦоВид-19, траже од Владе Републике Српске и Штаба за ванредне ситуације да осигурају да сви субјекти заштите од насиља, нарочито центри за социјални рад, полиција, здравствене установе, тужилаштва и судови, осигурају приступ подршци и помоћи за жене и дјецу жртве насиља.

"Тражимо од свих субјеката заштите, инситуција и организација да посебно имају у виду веома тешку ситуацију у којој се налазе вишеструко рањиве категорије жена, као што су Ромкиње, жене са инвалидитетом, жене изнад 65 година старости, самохране мајке и жене које живе на селу, те да препознају ове категорије при планирању и провођењу мјера подршке и помоћи у ванредној ситуацији", навели су.

Подсјећају да жене носе терет економије бриге и неплаћеног кућног рада, те да су у великој већини ангажоване на слабије плаћеним пословима, нарочито у трговинама храном, пекарама, и слично, што додатно утиче на њихову рањивост и економску овисност, која се продубљава у овим тешким временима здравствене кризе.

Стога траже о свих надлежних институција РС да посебну пажњу усмјере на заштиту на раду и мјере економске подршке женама које улажу огромне напоре у превазилажење кризе. 

У ванредној ситуацији, Фондација "Удружене жене“ Бања Лука пружа подршку и помоћ женама које су изложене насиљу путем СОС телефона 1264, електронске поште [email protected]унитедwоменбл.орг и Фацебоок налога Фондација Удружене жене.


Бука препорука

Женска права

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.