У Загребу протест против Ватиканских уговора

ДАНАС с почетком у 11 сати у близини Трга бана Јелачића у Загребу, на крижању Бакачеве и Цесарчеве улице, одржат ће се просвједни скуп под називом Раскид! 6.

Index.hr / 27. октобар 2018

 

Просвједници ће се окупити због Ватиканских уговора, за које сматрају да негирају одредбу Устава Републике Хрватске којом су вјерске заједнице одвојене од државе. Организатор просвједа је иницијатива Покрет за секуларну Хрватску.

"Ниједна вјера или увјерење не смије бити фаворизирано"

"Република Хрватска је секуларна држава у којој сви грађани имају иста права и обавезе, а религијске институције морају поштивати законе - једнако као и све остале. Неопходно је послати јасну и гласну поруку власти да грађани Хрватске желе бити пуноправни грађани, а не потлачена маса о којој политичари и хијерархија Католичке цркве одлучују далеко од очију јавности, доносећи одлуке које су противне нашим интересима", пише у приопћењу Покрета за секуларну Хрватску.

"Наш став је да тај избор треба остати у сфери приватног те да ниједна вјера или увјерење не смије бити фаворизирано и подржављено науштрб других грађана Републике Хрватске.

Не желимо наставак нетранспарентног финанцирања црквених институција средствима из државног прорачуна и новцем свих грађана. Не желимо образовање у служби религијске индоктринације. Не желимо дискриминацију грађана утемељену на њиховим свјетоназорима. Не желимо заштиту свећеничке педофилије велеиздајничким уговорима.

Не постоји мало или пуно секуларности, нити је она агресивна или умјерена. Или јеси или ниси. Секуларност никоме не смањује нити одузима права, већ укида незаслужене повластице којима се другима одузимају права", стоји у наставку приопћења.

Прочитајте тко ће говорити на просвједу

Како кажу организатори, на просвједу ће говорити и политичари који подржавају иницијативу и који су у име својих странака и досад о томе јавно говорили. Међу њима су Сњежана Киринић, Рада Борић, Маријана Бијелић, Ренато Петек, Лука Баричић и Алан Сорић.

Просвјед подржавају и бројне особе из јавног живота чија имена ће бити истакнута истакнути на самом просвједу, закључак је у приопћењу Покрета за секуларну Хрватску.


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.