Удружење 'БХ новинари' тражи хитну истрагу напада на екипу РТРС-а

Управни одбор Удружења БХ новинари и Линија за помоћ новинарима осудила је напад на возило Радиотелевизије Републике Српске (РТРС), који се догодио у Сарајеву.

BUKA portal / 11. јануар 2019

Наиме, непознати починитељ вербално је вријеђао члана екипе ове медијске куће те насрнуо на возило у близини зграде Предсједништва Босне и Херцеговине док су новинар и сниматељ РТРС-а били на прес-конференцији.

Удружење је затражило од полиције Кантона Сарајево хитну истрагу овог напада и подузимање казнених мјера према нападачу, те стварање увјета за слободан и сигуран рад свих новинара и медијских екипа, без обзира за који медиј раде и из којег дијела БиХ долазе на новинарске задатке у Сарајево.

Слобода медија и сигурност новинара су демократске вриједности, заштићене Уставом БиХ и законским прописима због чега нико нема право доводити у питање те вриједности или их кршити својим поступцима.

У саопштењу су изразили очекивање од МУП-а Кантона Сарајево да у најскорије вријеме јавност обавијести о конкретним мјерама које су подузели у вези са овим нападом. 

Управни одбор БХ новинара и  Линија за помоћ новинарима још једном наглашавају да је недопустиво нападати новинарске екипе и спречавати медијске дјелатнике у обављању професионалних задатака.

Захтијевају од надлежних правосудних и државних институција ефикасније санкционирање појединаца који крше право на слободу медија и угрожавају сигурност новинара, као и досљедну примјену европских стандард заштите права на слободу изражавања у босанскохерцеговачкој пракси.

Фена


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.