Удружење Кербер из Бањалуке са напуштеним животињама ХИТНО мора напустити просторије које су у посједу Града

Имају рок од 30 дана, из Удружења су очајни јер не знају шта ће са псима који су већ били на улици, Град не нуди алтернативу

Maja Isović Dobrijević / 12. јануар 2019

 

Удружење грађана Кербер из Бањалуке добило је налог од Града да испразни просторије које се налазе у бањалучком насељу Дракулић у којем је тренутно смјештено око 15 паса који су склоњени са улице.

Горан Милојевић из Удружења Кербер рекао је да су добили налог за хитно исељење у року од 30 дана.

“Ми смо у овим просторијама скоро девет година, а простор смо на кориштење добили од Кинолошког друштва Бањалука које више и не постоји. Ми нисмо знала да нам Кинолошко друштво нема право да препусти своје просторије, већ то може само Град Бањалука, а Град је знао са смо ми ту све ове године”, рекао је Милојевић за БУКУ.
Он истиче да су просторије Кербера долазила комунална полиција.

“Град нам је тада дао усмену сагласност да користимо воду са паук службе, долазио нам је предсједник Скупштине града у посјету, ми плаћамо градску кумуналну таксу редовно. Проблем је настао када смо послали захтјев за ријешавање овог проблема и да простор добијемо легално да га можемо реновирати”, каже Милојевић.

Истиче да до 10. фебруара морају око 15 паса измјестити.

 

 

“Алтернативу и другу опцију ми немамо, а знамо да је јануар мјесец када се пси слабо удомљавају”, рекао је Милојевић И додао да се нада да ће им Град изаћи у сусрет и продужити рок за исељење.

„Ти пси су дио мене, ти пси су склоњени са улица овог града полумртви, они су мој живот и нећу дозволити да им се нешто ружно деси. Прије ћу дозволити да се мени нешто деси него њима. Покушаћу свим силама да им тражим домове или привремене смјештаје”, каже Горан Милојевић из Удружења Кербер.

Удружење "Кербер" основано је 13. новембра 2012. године и кроз свој рад већ годинама настоји подићи свјест грађана о напуштеним животињама и искориштавању паса и мачака у нехумане сврхе.

 

 

Крајем прошле године из овог Удружења на свој ФБ страници између осталог написали су:

„У протеклој години држали смо се нашег основног циља, а то је да помажемо најтежим случајевима и напуштеним животињама којима је било пријеко неопходно пружити ветеринарску помоћ, како би преживјеле. Помагали смо рањеним псима, псима са тешким ломовима костију, карлице, лобање, сломљеним вилицама..Борили смо се да спасимо и опоравимо тешко злостављање псе, псе са избијеним зубима, ломовима, глухим и слабовидним псима. Укупно је 13 паса пронашло своје заувијек домове, а 15 је склоњено са улице,2 нажалост нису успјела да преживе... У сљедећој години план нам је наставити пружати помоћ напуштеним животињама, још одлучније и храбрије него прије“.

Из Града Бајалука рекли су да су наложили Удружењу грађана „Кербер“ испражњење и предају у посјед боксева и припадајућег земљишта у Битољској улици број 38, у Бањалуци, из разлога што Удружење „Кербер“ предметно земљиште користи без правног основа, тј. нема потписан уговор о кориштењу земљишта и боксева, са Градом Бањалука.

„Напомињемо да је предсједник Удружења Кербер, г-дин Горан Милојевић, Граду презентовао Уговор о 'праву на кориштење боксева, испуста за псе и шупе' који је УГ 'Кербер' склопило са 'Кинолошким друштвом Бања Лука' (како се  уговору наводи – власником земљишта и боксева). Уговор је потписан 2014.године, а у име 'Кербера' лично га је потписао предсједник Удружења Горан Милојевић“, рекли су за БУКУ из Града.

Додају да је из наведених разлога Град Бања Лука био у обавези да покрене поступак исељења и предаје у посјед Граду, наведеног земљишта и боксева.

„Како је наведено земљиште кориштено без правног основа, Град није био у обавези да понуди алтернативни простор, нити је било приједлога за додјелу другог простора од стране УГ 'Кербер'.  Напомињемо да Одјељење за Локални економски развој и стратешко планирање нема законски оквир за за издавање земљишта у закуп под посебним условима, јер је чланом 3. став 1. Одлуке о висини закупнине за градско грађевинско земљиште и остало грађевинско земљиште које се даје у закуп прописано да се неизграђено градско грађевинско земљиште и остало грађевинско земљиште у својини Града даје у закуп на основу јавног конкурса, усменим јавним надметањем – лицитацијом, према одредбама Правилника о поступку јавног конкурса за располагање непокретностима у својини Републике Српске и јединице локалне самоуправе, уз претходно израђене урбанистичко – техничке услове – за локације које су предмет лицитације“, појашњавају.

ВЕЋ ПЛАНИРАНА НОВА ИЗГРАДЊА

На крају додају да је на земљишту „на Раковачким барама, а којем припада и парцела коју без правног основа користи УГ 'Кербер', у складу са Стратегијом Града Бања Лука, усвојеном на Скупштини града Бања Лука, дана 26.12.2018.године, планирана изградња објеката за потребе Цивилне заштите Бања Лука, ватрогасне јединице Бања Лука и Центра за обуку спасилачких јединица Цивилне заштите Бања Лука“.

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.