УГЛЕДНИ ПРОФЕСОР ЗЕЦ “Згажено грађанско право да питам, сумњам, захтијевам и тражим”

БиХ у периоду 2016-2019. напустило више људи него током рата,

Srna / 29. новембар 2019

Економиста и редовни професор Универзитета у Београду Миодраг Зец изјавио је јуче у Приједору да је одговор на питање зашто су земље на Балкану сиромашне у односу на неке друге земље, недостатак филозофије рационализма која доводи до тачке да се појединац активно односи према друштву.

– Згажено је начело грађанског права да питам, сумњам, захтијевам и тражим. Ми смо наведени да не разумијемо колико је систем благородна и ефикасна ствар, а систем је то што једну заједницу чини привлачном – рекао је Зец на завршници првог дана инвестиционе конференције која је окупила око 200 учесника из шест земаља.

Он је истакао да је вертикала појединац – предузеће – град – држава – друштво мора бити хармонична и цјеловита, а да сегментирање проблема доводи до лоших рјешења, да образовање мора да служи да се из људског потенцијала извуче максимум.

– Имамо ли шансе да таленте извучемо и да их његујемо и да их задржимо? Имамо ли каскадни систем или смо ми лијевак потпуно обрнули па је теже положити возачки испит него докторирати? То смо ми сами себи урадили да кад идеш главном улицом имаш четири банке, четири политичке партије и четири универзитета којима не знаш име – нагласио је Зец.

Професор економије Вјекослав Домљан рекао је да је БиХ у периоду 2016-2019. напустило више људи него током рата, да у свијету око 260 милиона људи живи изван мјеста рођења, односно да се три одсто свјетске популације сматра дијаспором.

Директор Машинске школе Приједор Дијана Шобот рекла је да се и даље многе уписне политике креирају на начин да задрже просвјетне раднике, а не да одговоре потребама привреде.

Предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић рекао је да је боље плаћати такве професоре да не долазе на посао него имати систем образовања који не одговара потребама тржишта рада.

– Прилагођавање образовног система потребама привреде нешто је што већ неколико година покушавамо ставити на листу приоритета како својих тако и активности Владе Републике Српске – навео је Рачић.

Лидија Матијаш из Привредне коморе Србије рекла је да су многи послодавци доживјели дуални систем као могућност добијања јефтине радне снаге, али да су ученици законом заштићени од експлоатације.

Инвестициона конференција “Приједор Инвест 2019: Трансформација” окупила је учеснике из БиХ, Србије, Хрватске, Словеније, Аустрије и Њемачке. Учесници су након првог радног дана посјетили индустријску зону Целпак и производни објекат компаније Колектор.

Конференција, коју организују град Приједор, овдашња канцеларија Подручне привредне коморе Бањалука и Агенција за економски развој града Приједора Преда-ПД уз подршку УНДП-а и Швајцарске агенције за развој и сарадњу наставља се сутра у 10.00 часова у хотелу Приједор


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.