Угрожава ли Хрватска своје грађане покретањем туризма?

Гужве на граничним пријелазима свједоче о поновном покретању туризма уз примјену епидемиолошких мјера.

BUKA portal / 22. мај 2020

 

Но, колико је улазак туриста у Хрватску сигуран с обзиром на то да неке од земаља немају тако добру епидемиолошку ситуацију?

На новинарско питање је ли који страни држављан био одвраћен од уласка у Хрватску и, с обзиром на то да су препоруке при уласку у Хрватску да се суздрже од превеликог броја контаката, значи ли то да их се позива да не иду у ресторане и томе слично, потпредсједник Владе Републике Хрватске и водитељ Националног стожера цивилне заштите Давор Божиновић на данашњој конференцији за медије је рекао:

"Наравно да не одвраћамо туристе од одлазака у ресторане и на плаже. Начелна препорука је да се суздржавају од контаката у 14 дана, али нећемо вам препоручити да се не дружите с члановима обитељи ако сте с њом дошли на љетовање. Али ако је циљ одмор, отићи на плажу, онда је боље све то обавити са што мањим бројем контаката", каже Божиновић и додаје да су мјере социјалне дистанце и мањег броја контаката прихваћене у цијелом свијету.

"Ситуација новог нормалног која нам се до сада показала као један од учинковитих начина борбе против коронавируса, није то нешто што смо сјели и прописали да би људима загорчали живот, покушавамо одржати господарску активности и покренути туризам. Уз придржавање мјера које вриједе за улазак и смјештај изаћи ћемо с максимално добрим резултатом. Цијели свијет покушава изаћи из ове ситуације тако да испунимо два циља: заштита здравља и нормализација живота колико је могуће",

На питање јесмо ли најхрабрији, Божиновић каже да смо сигурно међу најбољима, те да ћемо уз препоруке успјети заштитити здравље и животе људи у Хрватској и гостију.

Н1


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.