УКЦ РС издао саопштење: Вријеђа нас чињеница да поједини портали, тзв. блогери, али и медији преносе скандалозне текстове, и шире неистине...

Саопштење преносимо у цјелости

BUKA / 23. септембар 2021

Поводом, како се наводи, учесталих и злонамјерних навода у медијима о раду запослених у УКЦ Републике Српске, ова институција се огласила саопштењем за јавност које преносимо у цјелости.

"Од почетка пандемије марта 2020. године УКЦ Републике Српске  је  своје људске ресурсе и капацитете ставио на располагање лијечењу и бризи о нашим грађанима обољелим од Цовид 19, али и оних пацијената који су обољели од других обољења.  Сви пацијенти обољели од Цовид 19 су лијечени у нашој установи до отварања Цовид одјељења у другим болницама широм Републике Српске. Од самог почетка пандемије УКЦ Републике Српске је на транспарентан и максимално коректан начин извјештавао јавност путем медија о свом раду и ситуацији у вези са лијечењем обољелих пацијента од Цовида 19, начину рада, организацији рада као и свим корацима који су предузимани у нашој установи из разлога како би сваки наш грађанин био правовремено информисан и како не би оставили простора за шпекулације и неистине.

Утолико нас више погађа медијска хајка на рад усмјерена према нашим здравственим радницима и генералном директору УКЦ Републике Српске проф. др Влади Ђајићу који су уложили надљудске напоре како би грађани Републике Српске што мање осјетили посљедице ове пандемије која је захватила читав свијет.

Јасно је да је велики број обољелих поред инфекције Цовид 19 имао и друга пратећа обољења, те су Цовид тимови УКЦ Републике Српске појачани и љекарима разних специјалности због комплетнијег терапијског приступа сваком пацијенту појединачно.

Такође, треба имати у виду да су сви пацијенти лијечени према Протоколу који је потпуно усаглашен са Протоклом Свјетске здравствене организације од самог почетка пандемије. Можда је потребно још једном напоменути да специфични лијек за лијечење Цовид 19 не постоји и да је као што смо много пута до сада апеловали и нагласили придражавање мјера и вакцинација становиштва најмоћније средство које у овом тренутку имамо.

Поред лијечења пацијената УКЦ Републике Српске је од почетка укључен и у медијску кампању подизања нивоа свијести у нашој популацији и оснивањем вакциналног пункта у просторима УКЦ Републике Српске.

Ускоро ће бити двије године како пандемија траје у свијету, а медицински професионалци дају све од себе да спасу животе. Уложени су људски, професионални напори да обезбиједимо становништву најбоље услове лијечења често занемарујући своје приватне обавезе.

Нажалост, у јавности путем друштвених мрежа прочитамо неумјесне, грубе, нетачне и компромитујуће текстове и коментаре који нас погађају као здравствене раднике,али и као и људе. Императив је савладати пандемију Цовид 19, али то није обавеза само здравствених радника, то је обавеза сваког грађанина да првенствено штити себе, своју породицу, своју заједницу, али и свој здравствени систем који у овој борби никада се није штедио.

Из тог разлога нас вријеђа чињеница да поједини портали, тзв. блогери, али и медији преносе скандлозне текстове, и шире неистине, те обмањују јавност са личним и произвољним закључцима.

Ширење дезинформација и страха је злочин против грађана Републике Српске јер ће многи од њих на основу таквих неистина избјегавати вакцинацију, одгађати јављање љекару што може изазвати много тежи облик болести,а за неке у коначници смрт", наводи се у саопштењу које потписују шефови Цовид тимова УКЦ РС и  здравствено особље

Проф.др Антонија Верхаз

Проф.др Пеђа Ковачевић

Др Славица Зељковић

Др Данијел Ђекић

Др Рената Тамбурић

Др Маја Латинчић

Др Јована Малић

Др Габријела Малешевић


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.