УКЉУЧИТЕ СЕ: Бесплатна размјена уджбеника у Бањалуци- Најтраженији комплети за седми и девети разред!

Подијељено је око 100 комплета, сљедеће недјеље опет размјена

Maja Isović Dobrijević / 12. август 2019

 

Бесплатна размјена уджбеника у Бањалуци одржана је јуче у Стакленцу у парку Петакр Кочић, а око 100 ученика спремно је за нову школску годину, бар што се књига тиче.

Дијана Јешић, организаторка акције каже да је било велико интересовање родитеља и дјеце, око 100 комплета уджбеника је размијењено.

"Највише су нам тражили седми и девети разред и још увијек нам недостаје по 4 комплета за оба разреда, па апелујем на све који имају и могу да нам поклоне ове уджбенике како бисмо их прослиједили даље. С обзиром на то да постоји и даље велико интересовање, ова активност ће бити организована и сљедеће недјеље, 18.08. на истој локацији, од 10:00 часова ујутру", каже за БУКУ Дијана.

Уз Дијану Јешић ову акцију је иницирала Александра Радојков, учитељица из Основне школе Свети Сава из Бањалуке.

Радојков Александра каже да се идеја о размјени књига наметнула сама по себи. Радећи у школи, каже, сусретала се са разним ситуцијама.

„Многи родитељи дају и више од пола плате да би спремили дјецу за школу. Код оваквих активности, осим очигледног економског момента, важно је и развијање еколошке свијести, да схватимо колико се шуме исјече за папир, те да на тај начин чувамо природу. На крају крајева, није важна форма, него садржај, а он је исти и у  новој и у старој књизи“, каже учитељица Александра за БУКУ.

 

 

Дијана Јешић, која је на себе преузела логистику саме акције, каже да ова размјена уджебника није ништа ново, да се свуда у свијету спроводе овакве акције, па и код нас у појединим удружењима. Организовањем ове акције, Дијана и Александра хтјеле су да то омасове и да помогну родитељима да се лакше повежу и размијене књиге. Дијана каже да се нада да ће се ова акција наставити сваке године и да ће све већи број ученика моћи да учествује у размјени школских уджбеника. У преговорима је и са једном организацијом која би ову активност могла да спроводи у својим просторијама од сљедеће школске године и то у више градова.

Да бисте учествовали, довољно је донијети своје старе књиге и преузети оне које су вам потребне за сљедећи разред.

„Књиге морају бити очуване и комплетне како би могле послужити и другима. Уколико тај дан не буду доступне све потребне књиге, преузимамо на себе обавезу да их набавимо прије почетка школске године. Економска ситуација је све тежа и данас су ријетки они који могу приуштити нове књиге. Свако би од нас волио да може својој дјеци приуштити све најбоље и све ново, али је то просто немогуће. Осјећај срамоте у овом случају не треба да постоји. Требамо помоћи једни другима, а не осуђивати некога што нема“, каже за БУКУ Дијана.

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.