УН: Више од 2.000 цивила озлијеђено у борбама око Триполија, стотине убијено

Уједињени народи (УН) позвали су на хитну и трајну паузу у сукобима у либијској пријестолници Триполију како би се омогућила неометана евакуација рањеника и болесника, те пресељење миграната и избјеглица.

BUKA portal / 14. мај 2019

 

 

"УН је изразито забринут због све већих посљедица борби на цивиле у Триполију и око њега", изјавио је Фархан Хаq, замјеник гласноговорника главног секретара  УН-а Антониа Гутерреса, преноси Xинхуа.

Више од 2.000 људи озлијеђено је и стотине људи убијено од почетка априла, када су избиле борбе између либијске владе под окриљем УН-а и источне војске у и око Триполија.

Број узрочних посљедица повећао се због посљедњег круга борби током викенда, док нису ажуриране конкретне информације о сукобу.

Међу онима који су заробљени на првој линији је око 3.200 избјеглица и миграната који су у у притворским центрима гдје је приступ храни, води и здравственој заштити озбиљно ограничен као посљедица сукоба, рекао је Хаq, додајући како се хуманитарна криза продубљује у Триполију и око њега.

"Сада је крајње вријеме да се вратимо за преговарачки стол", рекао је Хаq.

Агенција за миграције УН-а саопћила је да је  готово 67.000 људи протјерано из својих домова, док је око 100.000 цивила остало на подручју првих линија борби.

Војска на истоку, на челу с Кхалифом Хафтаром, води офанизиву од почетка априла како би преузела Триполи.


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.