УНИЦЕФ усмјерава владе како да заштите дјецу од ризичних ситуација усљед короне

Из УНИЦЕФ-а у БиХ подсјећају да су се повећане стопе злостављања и искориштавања дјеце појавиле током претходних ванредних стања у јавном здравству.

BUKA portal / 26. март 2020

 

УНИЦЕФ позива владе да обезбиједе сигурност и добробит дјеце усљед све интензивнијих друштвених и економских пропуста због вируса, те је с партнерима и Савезом за заштиту дјетета у хуманитарним акцијама (Аллианце фор Цхилд Протецтион ин Хуманитариан Ацтион) објавио листу смјерница за подршку властима и организацијама које су укључене у одговор на кризу.

- На много начина ова ситуација утиче на дјецу и породице далеко снажније него сама болест. Школе се затварају. Родитељи се боре да збрину своју дјецу и да саставе крај са крајем. Ризици по заштиту дјеце се гомилају. Ове смјернице пружају владама и органима заштите кратак преглед практичних мјера које се могу подузети како би се заштитила дјеца у овако несигурним условима - саопћио је шеф УНИЦЕФ-а за заштиту дјеце Цорнелиус Wиллиамс.  

Стигма повезана са овим вирусом је многу дјецу учинила још рањивијом на насиље или психосоцијалне тешкоће. Истовремено, мјере контроле које не узимају у обзир специфичне родне потребе и рањивост жена и дјевојчица могу такођер повећати ризик од сексуалног искориштавања, злостављања и дјечијег брака. Напримјер, скорији докази из Кине указују на значајан пораст случајева насиља у породици над женама и дјевојчицама.

Због наведеног, УНИЦЕФ владама препоручује "обучавање здравственог, наставног и особља за бригу о дјеци о ризицима по заштиту дјеце који се доводе у везу са коронавирусом, укључујући спречавање сексуалног искориштавања и злостављања, те на који начин пријавити проблем.

Такођер, "обучавање одговорних, на који начин правилно управљати откривањем родно заснованог насиља и сарађивати са здравственим службама за подршку"

Потребно је, како се наводи у смјерницама, повећати размјену информација о рефералним и другим услугама подршке доступним за дјецу, те ангажовати дјецу, посебно адолесценте, у процјени на који начин ситуација утиче на њих како би се пружиле информације програмима у организацији и заговарању. 

Како би се дјеци обезбједила емоционална подршка и да би се подржали да воде бригу о себи треба "пружити циљану подршку породицама и привременим центрима за бригу о породицама, укључујући хранитељске породице". 

Из УНИЦЕФ-а у БиХ подсјећају да су се повећане стопе злостављања и искориштавања дјеце појавиле током претходних ванредних стања у јавном здравству.

"Затварање школа током епидемије вируса еболе у западној Африци од 2014. до 2016., довело је до раста радне експлоатације дјеце, занемаривања, сексуалног злостављања и тинејджерских трудноћа. У Сиерра Леонеу су се случајеви тинејджерске трудноће удвостручили на 14.000, у односу на период прије избијања

 

Фена


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.