„Универзитет катастрофе“ - Ово је рад са којим ће се БиХ представити на Венецијанском бијеналу

Полазећи од тезе њемачког филозофа Гинтера Андерса у којој је човјек главни и једини креатор катастрофе, а чињеница је да живимо у ери човјечанства коју су обиљежили стравични догађаји попут Холокауста и Хирошиме, поставља се питање зашто данас умјетност не приказује оно што је креација човјечанства. Шта је то са умјетношћу и зашто се избјегава приказивање катастрофа?

Maja Isović Dobrijević / 13. фебруар 2017

"Университ оф Дисастер", Раденко Милак

Полазећи од тезе њемачког филозофа Гинтера Андерса у којој је човјек главни и једини креатор катастрофе, а чињеница је да живимо у ери човјечанства коју су обиљежили стравични догађаји попут Холокауста и Хирошиме, поставља се питање зашто данас умјетност не приказује оно што је креација човјечанства. Шта је то са умјетношћу и зашто се избјегава приказивање катастрофа? Шта би се могло рећи о ономе што се не може или не жели представити? Једино указивањем на ова питања, приједлог концепта „Универзитет катастрофе“ има смисла.

Пратећи овај оквир, „Универзитет катастрофе“ чији наслов је преузет од Паола Вирилија, заправо тежи да упише себе у генеалогију репрезентације катастрофа и да скицира могућу репрезентацију оног што се не може представити. Катастрофе су природне и еколошке (климатске промјене, загађење, изумирање врста, итд.), политичке (сукоби, ратови, масовни криминал, итд.), здравствене (заразне, душевне и физичке болести).

Идеја Раденка Милака је да створи умјетничку концепцију која се састоји од различитих врста радова: цртежа, акварела, слика и видео радова, гдје је сваки медиј повезан са катастрофом и документацијом о истој. Овај пројекат такође представља позив истраживачима, мислиоцима и умјетницима да допринесу на више начина: умјетничким радовима, теоријским текстовима, говорима, пројекцијама и радионицама које би као умјетничка и друштвена платформа омогућила развој пројекта у будућности. Циљ је стварање заједничког простора знања и имагинације кроз идеју слике идеалног универзума.

Овако дефинисан концепт одговара и теми 57. Венецијанског бијенала Вива Арте Вива у коме кустоскиња Кристин Масел позива умјетнике да кроз свој рад изразе свој став о умјетности, поставе питања и одреде њен будући правац. У свијету пуном конфликата и потреса, у којем је хуманизам озбиљно угрожен, умјетност представља најдрагоценији дио људског бића. То је идеално место за рефлексију, индивидуални израз, слободу и фундаментална питања. Умјетност је омиљено место за снове и утопије, односе са другим људским бићима, са природом и космосом, као и са духовном димензијом. Умјетност је ултимативно утврђење које треба његовати ван било којих трендова и појединачних интереса.

БиХ на Бијеналу

Након вишемјесечног залагања, низа успјешних састанака и конструктивног дијалога са Министарством цивилних послова Босне и Херцеговине, Министарством просвјете и културе Републике Српске и Министарством културе и спорта Федерације БиХ, као и са референтним институцијама на простору БиХ, на 86.-тој сједници Савјета министара БиХ, Музеј савремене умјетности Републике Српске добио је и званичну потврду о учешћу Босне и Херцеговине на 57. Венецијанском бијеналу које ће се одржати у периоду од 13. маја до 26 новембра 2017. године. Босну и Херцеговину на 57. Венецијанском бијеналу представљаће умјетник Раденко Милак с пројектом "Университ оф Дисастер", који ће бити реализован у сарадњи са словеначким умјетником Романом Урањеком. Комесар Павиљона БиХ је др Сарита Вујковић, директор Музеја савремене умјетности Републике Српске, а за кустосе пројекта предложени су Цристопхер ггдре, аутор концепта, шведски кустоски тим Фредрик Свенск, Синзиана Равини, Ана ван дер Влиет који ће радити у сарадњи и уз подршку Ханса-Урлицх Обрист-а угледног швајцарског кустоса и директора Серпентине Галлер Лондон. Овим одлукама претходила је заједничка иницијатива Умјетничке галерије БиХ и Музеја савремене умјетности Републике Српске у жељи да се Босна и Херцеговина континуирано представља на највећој свјетској смотри савремене умјетности као и на Бијеналу архитектуре. Ову иницијативу је подржала Влада Републике Српске и Министарство просвјете и културе Републике Српске које ће на основу раније утврђеног модела обезбиједити средства за припрему и реализацију изложбе када је носилац пројекта институција из овог ентитета. Пројекат је подржало и Федерално министарство културе, док ће Министарство цивилних послова БиХ преузети обавезу плаћања трошкова изнајмљивања простора и функционисања изложбе у трајању од шест мјесеци. Значајна подршка пројекта добијена је и од стране Града Бањалука, који је додјелио простор атаљеа потребног умјетнику за продукцију радова који ће бити изложени на Венецијанском бијеналу. Организатор цјелог пројекта је Музеј савремене умјетности Републике Српске, који је у сарадњи са умјетником Раденком Милаком и кустоским тимом одлучио да Павиљон Бих буде лоциран у Палати Малипиеро у којој је 2013. године Босну и Херцеговину на 55. Венецијанском бијеналу представљао умјетник Младен Миљановић. 57. Венецијанско Бијенале умјетности биће одржано од 13.маја до 26. новембра 2017. године под називом “Вива Арте Вива”, умјетничка директорка, кустоскиња и ауторка концепта овогодишњег Бијенала је француска кустоскиња Кристин Масел (Цхристине Мацел). Изложба “Вива Арте Вива” жели да истакне младе умјетнике, који ће уз радове умјетника различитих генерација представити дјела која ће бити посвећена истраживању специфичних културних подручја, а павиљоне земаља учесница означити као “транс-павиљоне”, који окупљају умјетнике различитих генерација и поријекла, усмјерене на интернационалну сарадњу и дијалог, који слиједе један другог као поглавља неке књиге.

Раденко Милак Раденко Милак је рођен 1980. у Травнику, а завршио је Академију уметности у Бањалуци, смјер сликарство. На Факултету ликовних уметности у Београду магистрирао је 2006. године. Као културни активиста, 2005. године је са групом умјетника из Бањалуке покренуо умјетничку асоцијацију Проток, са којом дјелује у широј регији. Од 2015. године сарађује заједно са словеначким умјетником Романом Урањеком на пројекту Датес. Своје радове највише излаже у Француској, Нјемачкој и Швајцарској, а његови радови се налазе у неколико значајних колекција као што су: Хессисцхес Ландесмусеум, Дармстадт, Фолканг Мусеум, Ессен, Цит оф Лон, агнèс б, Арт Цоллецтион Телеком, Герман. Ради као професор на Универзитету за пословне студије, Факултету информационих технологија и дизајна у Бањој Луци. Међу самосталним изложбама издвајају се: Кунстхалле, Дармстадт, Галериа Приска Пасуер, Келн, Галерие Лес Филлес ду Цалваире, Парис, Галерие Рутгер Брандт, Амстердам, Ла Балса Арте, Богота, Галерие Патрициа Дорфманн, Париз, музеј савремене уметности, Београд, Музеј сувремене умјетности, Загреб, Музеј савремене уметности Републике Српске, Бања Лука. Најзначајније групне изложбе: ВИВРЕ !! - Мусéе де л'хистоире де л'иммигратион, Парис, Тхе 56тх Оцтобер Салон - Тхе Плеасуре оф Лове - Белграде Цултурал Центер, Белграде, Рéпéтитион - Богхоссиан Фоундатион, Брусселс, Малереи алс Филм - Кунстхалле Дармстадт, Дармстадт, Схапе оф Тиме – Футуре оф Носталгиа - Натионал Мусеум оф Цонтемпорар Арт (МНАЦ), Буцхарест, Хоммаге à Малевицх - Блацк Суаре Цонтинуед - гроуп ехибитион - Местна Галерија / Цит Арт Галлер Лјубљана, Лјубљана, 4тх Интернатионал Цанаккале Биенниал - Интернатионал Цанаккале Биенниал, Цанаккале, Ил с’ен ест фаллу де пеу - Ла Фондерие, Мулхоусе.

 

 

Везан текст:

 

Све земље бивше Југославије опет у Венецији: Раденко Милак представља БиХ на Бијеналу умјетности 

 

 

 


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.