Упозорење метеоролога: Опрез пред нама је најтоплији дан у години, температуре и 40 степени

Дан пред нама

BUKA portal / 12. август 2019

Због високих температура и врло високе вриједности УВ индекса за подручје већег дијела БиХ упаљен је наранджасти метеоаларм, док је за подручје Мостара активно црвено упозорење.

Према прогнозама метеоролога пред нама је врхунац топлотног вала и најтоплији дан у години. Према подацима Федералног хидрометеоролошког завода данас ће у БиХ бити сунчано и вруће, а температура ће се попети и до 40 степени. Вјетар слаб, у Босни источног и сјевероисточног смјера, а у Херцеговини југозападног смјера. У већем дијелу земље се очекују и тропске ноћи.

У подручју око Мостара температуре ће се кретати око 40 степени.

Врућина и спарина имају неповољан утицај на већину популације, а поготово хроничне болеснике због чега стручњаци савјетују да планиране активности обавите пријеподневне, а да у најтоплијем дијелу дана избјегавате боравак на отвореном.

Топло вријеме задржат ће се у уторак с тим да метеоролози у послијеподневним сатима најављују захлађење у виду пљускова и грмљавине, а у сриједу нас очекује повећање наоблачности и благо пад темепратура.

“У Босни ће преовладавати облачно вријеме, а у Херцеговини се након сунчаног јутра прогнозира повећање облачности. Киша и пљускови ће се помијерати од јутарњих сат са запада и сјевера земље према југу и истоку до средине дана. Вјетар слаб до умјерене јачине сјеверног смјера. Најнижа јутарња температура зрака у Босни већином између 15 и 19 степени, а у Херцеговини од 20 до 26 степени. Највиша дневна температура зрака у Босни углавном између 20 и 25 степени, а у Херцеговини од 27 до 32 степена”, саопћено је из Федералног хидрометеролошког завода.


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.