Ускоро нећемо моћи да разликујемо истинито од лажног!

Ли је направио деепфаке видео руског председника Путина са циљем да демонстрира тренутни ниво деепфаке технологије, која се развија много брже него што су то стручњаци могли да претпоставе.

BUKA portal / 27. септембар 2019

Хао Ли, стручњак за деепфаке технологију (технику синтезе фотографија људи засновану на вештачкој интелигенцији), рекао је, у недавном разговору за ЦНБЦ, да "савршено реалистични" дигитално манипулисани видео снимци које ће моћи да користе "обични људи" стижу за шест до 12 месеци.


"Тренутни деепфаке снимци су лако препознатљиви", рекао је Ли, иначе асистент на Универзитету Јужне Калифорније, и истакао да "већ данас имамо неколико примера који су јако уверљиви".

Ли тврди да ћемо ускоро стићи до тог стадијума да нећемо моћи да разазнамо лажно од истинитог и да ћемо морати да прибегнемо неким алтернативним решењима.
Деепфаке клипови настају дигиталном манипулацијом, односно монтирањем лажног лица на лице актера у видеу, стварајући илузију да је та особа заиста тамо.

Тренутне итерације те технологије не изгледају као праве, али судећи према стручњацима, ускоро би ситуација могла да се промени.

Ли је направио деепфаке видео руског председника Путина са циљем да демонстрира тренутни ниво деепфаке технологије, која се развија много брже него што су то стручњаци могли да претпоставе.


Толико да ћемо савршене деепфаке видео снимке, које неће бити могуће разликовати од правих снимака, вероватно видети већ за неколико година.

А разлог због кога Ли сматра да ће ова технологија напредовати брже него што се очекивало лежи у брзом развоју и ширењу кинеске апликације Зао, која "скраћује рок" до времена савршених имитација.

"Ствар је у томе што већ знамо како да направимо савршени деепфаке, само што морамо више да 'тренирамо' вештачку интелигенцију и да јој дамо више података са којима може да ради".

Деепфаке видео се тренутно сматра за један од моћнијих алата у политичким кампањама који би, уз тренутну стопу развоја, ускоро могао да постане много опаснији, поготово у рукама политичара који воле да "играју прљаво".

 

Извор: Б92


Бука препорука

Наука и технологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.