Успјех Ђикићевог института: Открили што успорава и зауставља ширење коронавируса

ТИМ биохемичара и виролога на Свеучилишту Гоетхе у Франкфурту успио је пратити како се људске станице мијењају након инфекције вирусом САРС-ЦоВ-2 који у људима изазива цовид-19, приопћио је Иван Ђикић.

BUKA portal / 19. мај 2020

Знанственици су тестирали низ спојева у лабораторијским моделима и открили неке који су успорили или зауставили размножавање вируса.

Двије потенцијалне терапије

Међу њима су и двије нове потенцијалне терапијске стратегије за лијечење цовида-19.

Један лијек блокира метаболизам нуклеинских киселина самог вируса (рибавирин), а на њему су већ започела клиничка испитивања.

Други потенцијални лијек дјелује на метаболизам угљикохидрата у људским станицама, јер је доказано да 2ДГ (2-деокси-Д-глукоза) блокира гликолизу, важан метаболички пут у ширењу вируса САРС-ЦоВ-2.

У овом открићу посебно је занимљиво то што америчка твртка Молецулин Биотецх већ посједује потенцијални лијек који се зове WП1122, а дјелује слично као 2-ДГ. Стручњаци те компаније већ су кренули у припрему клиничког испитивања на темељу резултата из Франкфурта

"Ово је велики помак"

Доктор Цхристиан Мüнцх, водећи аутор на раду и водитељ лабораторија на Институту за биокемију (ИБЦ2), коментирао је ново откриће: "Захваљујући технологији меПРОД коју смо развили на ИБЦ2 били смо први пут у могућности пратити станичне промјене након инфекције САРС-ЦоВ-2. Чињеница да наши налази сада могу потакнути даљња истраживања у сврху развоја лијекова дефинитивно је велики помак."

"Успјешна упораба твари које су компоненте већ одобрених лијекова изврсна је прилика у борби против САРС-ЦоВ-2. Те су твари већ добро окарактеризиране, а знамо како их пацијенти толерирају. У утрци с временом наш рад сада може дати важан допринос разумијевању који правци обећавају најбржи успјех", додао је професор Јиндрицх Цинатл с Института за медицинску вирологију.

"Култура отворености, улагања у технологије и потицања креативности знанственика попут Цхристиана Мüнцха у нашем институту, као и блиска сурадња биокемичара и виролога, допринијели су овом успјеху. Пројект је започео прије само три мјесеца и већ је потакнуо нове терапијске приступе против цовида-19", коментирао је Ђикић.

"У оваквој кризној ситуацији морамо се посветити новим путовима истраживања. Сурадња између лабораторија Цинатл и Мüнцх омогућила је брзо фокусирање истраживања на САРС-ЦоВ-2. Досадашњи налази изврсна су потврда оваквог приступа међудисциплинарне сурадње", поручила је професорица Сандра Циесек, равнатељица Института за медицинску вирологију Свеучилишне болнице у Франкфурту.

Индеx.хр


Бука препорука

Наука и технологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.