УСПЈЕШНО ЗАВРШЕН ПРОЈЕКАТ ОБРАЗОВАЊЕ КРОЗ ИГРУ: Низ активности представљен кроз репортажу

Пројекат „Образовање кроз игру” је имплементирао Невид театар из Бањалуке у партнерству са Удружењем драмских уметника Србије од 1. јула 2020. године до 30. марта 2021. године

BUKA portal / 13. април 2021

Izvođenje predstave „Princeza Zlatka u kraljevstvu boja", Narodno pozorište Sombor (Foto: Andrija Daničić/Nevid teatar)

 

Пројекат „Образовање кроз игру” који је омогућио дјеци, младима и одраслима да кроз литерарну, драмску, аудио и анимирану образовну форму уче и прошире своја знања о културним разноликостима и о томе на који начин могу допринијети унапређењу образовних система у Босни и Херцеговини, Србији и Црној Гори успјешно је завршен. Бројне активности које су реализоване кроз овај пројекат, представљене су кроз репортажу која прати комплетан процес рада, од идеје до реализације и доступна је на Јутјуб каналу Невид театра.

Пројекат „Образовање кроз игру” је имплементирао Невид театар из Бањалуке у партнерству са Удружењем драмских уметника Србије од 1. јула 2020. године до 30. марта 2021. године у оквиру Заједничког регионалног програма „Дијалог за будућност: унапређење дијалога и друштвене кохезије у, и између, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Србије”, који спроводе УНДП, УНИЦЕФ и УНЕСЦО, а финансира га Фонд УН-а за изградњу мира (УН ПБФ)“. Један од фокуса пројекта био је усмјерен и на угрожену и осјетљиву дјецу и образовање позоришне публике кроз аудио и анимирану образовну форму.

Активности пројекта су промовисане и кроз дводневни Образовни програм који је одржан у Бањалуци.  У оквиру програма је организовано предавање на тему „Како и зашто дјеца уче кроз игру?”, премијерно је приказан анимирани позоришни бонтон за дјецу и одрасле који је доступан на Јутјуб каналу Невид театра, промовисане су и илустрована књига бајки и басни за дјецу, те аудио-књига и верзија аудио-књиге за дјецу са потешкоћама у развоју, које су резултат Јавног регионалног конкурса за оригиналне бајке и басне за дјецу на тему културних разноликости и могу се преузети на веб страници пројекта. Најбољи аутори/ке из региона били су гости Невид театра у Бањалуци и у оквиру Образовног програма представили су своја ауторска дјела кроз Јавно читање.

Пројекат је завршен турнејом у 10 градова Србије, током које је Невид театар одиграо интерактивну образовну представу за дјецу и одрасле „Принцеза Златка у краљевству боја”, реализовао драмске интерактивне радионице за дјецу узраста од четири до шест и од девет до 14 година старости и приказао анимирани позоришни бонтон за дјецу и одрасле.

Пројекат су суфинансирали Град Бањалука и Министарство просвјете и културе Републике Српске а медијски покровитељи су били: Ослобођење, Радио Отворена мрежа и Прва ТВ Црна Гора. Све додатне информације о пројекту доступне су на веб страници: www.образовањекрозигру.цом, а више информација о Невид театру на веб страници: www.невидтеатар.цом.

 

 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.