Уставни суд на страни радника Завода : “Позивамо колеге из других установа да нам се прикључе и да заједно ријешавамо проблеме”

Још једна правна битка је добијена.

Tatjana Čalić / 15. јул 2021

 

Струковни синдикат медицинских сестара и техничара добио је још једну правну битку- Уставни суд прихватио је иницијативу коју су поднијели прошле године у циљу заштите права радника у Заводу за физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић", а тиче се Одлуку о накнади трошкова превоза, које је донио директор ове установе.

Уставни суд је утврдио да Одлука о накнади трошкова превоза код доласка на посао и повратка са посла за запослене у Заводу, као и Одлука о допуни ове Одлуке, нису у сагласности са Уставом Републике Српске и Законом о платама запослених лица у јавним установама у области здравства.

Наиме, према оцјени Уставног суда, директор наведене здравствене установе, као доносилац оспорених аката, изашао је изван оквира својих законских овлашћења, јер релевантне законске одредбе не дају могућност директору јавне здравствене установе да уређује питање предметне накнаде.

Оваква пресуда има огроман значај, истиче за БУКУ Мирко Шербеджија, предсједник Струковног синдиката јер учвршћује повјерење здравствених радника у сам Синдикат: "Ово је наш правац дјеловања у синдикалној борби. Позивамо колеге из других установа да нам се прикључе и да заједно ријешавамо проблеме. Ово је само доказ да се овакви правилници не могу доносити без активне сарадње са Синдикатом".

Шербеджија је истакао да имају разумјевања, да можда нема новца, међутим, једнострано донесен правилник није пут којим менаджменти установа треба да иду, што ова пресуда и потврђује. 

"У наредном периоду очекујемо позив за разговор од стране менаджмента Зотовића за ријешавање овог проблема. Колегама у Зотовићу који су оваквим правилником оштећени обезбједићемо сваку правну помоћ која буде потребна", истакао је за БУКУ Шербеджија.

О разлозима неуставности и незаконитости Одлуке погледајте на страници Струковног синдиката медицинских сестара и техничара републике Српске.

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.