УСУДИ СЕ И УСПЈЕЋЕШ: Млади у Јајцу покренули своје бизнисе и открили зашто вриједи остати овдје

Перспектива у БиХ можда није идеална, али је сасвим сигурно могућа, ако сте спремни вриједно и стрпљиво радити на развоју својих идеја.

Sara Velaga / 04. децембар 2019

foto: BUKA

 

Свједоче томе и млади из Јајца, који су захваљући Институту за развој младих КУЛТ и Општини Јајце, а уз подршку Амбасаде Краљевине Шведске у БиХ, успјели покренути своје бизнисе. Тим поводом БУКА је разговарала са овим младим предузетницима, њиховим изазовима, али и самим бизнисима које су покренули. 

Први од њих је Самед Гламочић, дипломирани физиотерапеут, који је након завршеног студија стажирао у Опћој болници у Јајцу, након чега се покушао и запослити. Међутим, то није ишло лагано.

„Онда се појавио програм опћине са сарадњом института КУЛТ гдје су понудили да аплицирамо са својим бизнис планом. Имао сам визију шта желим јер сам по струци физиотерапеут, а завршио сам још неке едукације те сам одлучио да напишем пројекат. Конкурисао сам крајем 2018. године, а резултати су били већ почетком 2019. Тада је кренуо сам почетак и регистрација посла“, истиче Самед за БУКУ.

Самед Гламочић (фото: БУКА)

Он је захваљући програму подршке покренуо „Релаx Студио АС“ у којем осим физиотерапеутских услуга и масаже, нуди и хиджаму, у свијету познату алтернативну методу „цуппинг“. А с обзиром на то да је на самом почетку, задовољан је одзивом људи, који долазе из знатижеље како би видјели о чему се ради. 

„Ријеч је о потпуно природном третману. У питању је „медицинска“ регулаторна метода, која под вакуумом извлачи биолошки штетни отпад који се накупља у капиларној крви те тиме доводи људски метаболизам у стање равнотеже и баланса“, објашњава Самед.

фото: БУКА

Иако је увјерен да би покушао остварити своју идеју свакако, овај програм је био окидач да крене у реализацију. Упркос тренду одласка младих из БиХ, додаје, како је и сам размишљао о одласку, али није тип особе која се проналази вани.

„Жеља ми је да не идем, желим на све начине остати ту, наћи себи егзистенцију. Нисам никад искључио опцију да одем, али само на стручно усавршавање, а не да останем тамо. Волио би неко ново искуство или едукацију стећи тамо, али овдје практиковати.“

Младима поручује да ако желе остати требају да се труде и покушају.

„Ако само сједе неће ништа постићи. Битно је покушати и видјети како даље. Стрпљење и континуирани рад су пресудни. Ништа не долази преко ноћи. Потребно се стрпити се и резултат долази сам по себи“, закључује Самед.

Слично савјетује и наш други саговорник, Арнес Хаджић, који је завршио трговачку школу, а путем овог програма добио средства за покретање властите пекаре. Он је увјерен да је то најбоља идеја, с обзиром на то да се налази у близини школе, локалних фирми, али и у близини прометнице.

“Бизнис сам пријавио крајем 7. мјесеца и од тада сам почео уплаћивати доприносе. У склопу породичне куће израдио сам простор. Већину послова сам сам урадио. У почетку ћу радити сам, а уколико буде потребе запослићу и додатну помоћ на пола радног времена. Ишао сам у Тешањ на праксу, која ће ми сигурно користити у овом бизнису“, говори Хаджић. 

Арнес Хаджић (фото: приватна архива)

Њега одлазак из државе никада није привлачио, јер је увјерен да се овдје може успјети, чему и сам свједочи. Захваљујући овом програму, он се, како наводи, коначно одважио да покрене властити бизнис. 

„Било је изазова и потешкоћа око набавке машина, због чега и касним са почетком бизниса, али сналазим се и планирам убрзо покретање читаве приче. Потребно је много труда и стрпљења, али и реалистичности у приступу. Треба бити упоран, а чак и помало досадан, јер ја сам три године покушавао, али тек сам сад успио у својим покушајима“, искрен је Хаджић.

Његов став дијели и Харис Бурек, који је на претходном конкурсу аплицирао са потпуно другачијом идејом, да би данас, након постављања јасне идеје и визије, успио и у реализацији. Он је завршио грађевинску школу, након чега је и радио у грађевинској фирми, а потом се пријавио на овај програм.

„Одлучио сам се за покретање грађевинског обрта, ГП Конструктор, регистровао фирму прије шест мјесеци, а сада имам два запослена. Након што сам чуо да претходни власник предстаје радити са каменом, те продаје своје машине, купио сам их од њега и покренуо посао. Поред тога, бавим се израдом надгробних споменика, а једини сам који прави споменике за све нације у Јајцу, Мркоњић Граду, Шипову и Језеру“, наглашава Харис. 

Харис Бурек (фото: БУКА)

Додаје како је презадовољан резултатима, јер није очекивао тако брзо успјех, међутим, сада је већ јасно да нема конкуренцију у области у којој дјелује, ради разноврсности услуге. 

Није размишљао о одласку, јер га прије свега веже љубав према домовини.

„Нема нигдје овог зрака, ове воде, ове хране. Вани је све генетски модификовано. Тамо не можеш себи посијати, нема квалитете живота. Живот није само пара и материјално добро. Има ту нешто и духовно, што се налази у квалитети живота.“

Младима поручује да је најтежи први корак, али је потребно усудити се и онда је успјех сигуран. 

„Ја сам увијек имао жељу да покренем нешто своје, а овај подстицај ми је дао мало више снаге да кренем даље, дао ми је снагу. Увијек сам имао циљ у животу и то је кључ свега. Имати циљ, усудити се и успјећеш“.

фото: БУКА

О новој улози младог предузетника, Харис говори како је послу потпуно предан.

„И кад спаваш радиш. И гдје год да си остављаш свој дојам какав си, тако да људи долазе код тебе кад виде да си насмијан. Ти си огледало свог посла.“

Већ након пола године, његов посао је постао самоодржив, чиме је остварио значајан успјех. Тренутно су му једине потешкоће у погледу транспорта, за велике и тешке машине, али и то је, увјерен је, нешто што ће доћи с временом. 

Упркос свим потешкоћама, изазовима, сумњама и страховима, ови млади предузетници, доказ су да је успјех заиста могућ, ако предано радите на развоју своје идеје. Наравно, за све је потребна и подршка, коју су, на срећу, имали захваљући КУЛТ-у, Општини Јајце и Амбасади Краљевине Шведске у БиХ.

Али оно што је сасвим сигурно, а већ по некима и извјесно јесте то да ће њихов успјех на крају заиста зависити од њих и њихове спремности да се у данашњем друштву изборе за своје мјесто. На тржишту, међу људима, али и у свијету. Као добар примјер да је за успјех потребно прије свега оно основно, вјеровати у своју идеју. 
 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.