Усвојен извјештај о БиХ за 2018. годину

На данашњој сједници Одбора за вањске послове Европског парламента усвојен је извјештај Комисије о напретку Босне и Херцеговине за 2018. годину.

BUKA portal / 06. децембар 2018

У извјештај о БиХ укључени су и амандмани заступнице Жељане Зовко којима је позвала на доношење Изборног закона сукладно одлукама Уставног суда те на попуну Дома народа Федерације сукладно одлуци Суда, притом спомињући и изјаве високе представнице и потпредсједнице Европске комисије Федерике Могерини (Федерица Могхерини) и Јоханеса Хана (Јоханнес Хахн).

Зовко је упозорила на важност постизања компромиса у формирању власти, а која ће одржавати начело легитимног представљања свих конститутивних народа. Надаље, по питању проблема легитимне заступљености три конститутивна народа, проблема који је, такођер, наведен и у прошлим резолуцијама Европског парламента, Зовко је нагласила важност имплементације низа реформи, а која укључује измјену Изборног закона сукладно одлукама Уставног суда да би се Босна и Херцеговина преобразила у потпуно учинковиту, укључиво и функционалну државу.

Исто тако, Зовко је у амандманима позвала на доношење програма и наставних планова који требају поштовати културну и језичну разноликост конститутивних народа. По питању недостатка информирања на свим службеним језицима у БиХ, заступница Зовко је позвала својим амандманом на осигурање медијског плурализма и културне разноликости.

Закључно, заступница Зовко је позвала и на стандардизацију кривичних закона за случајеве ратних злочина, као и на заштиту независности и дигнитета истраживачких новинара који се баве случајевима ратних злочина, а који још нису подвргнути кривичном прогону.

Извјештај је усвојен с 33 гласа за, седам против и два суздржана.

 

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.