УСВОЈЕНА АПЕЛАЦИЈА Драгичевићи добили значајну судску одлуку!

Уставни суд БиХ је након више од двије године прихватио Апелацију Ифета Ферагета у вези са предметом убиства Давида Драгичевића!

T.Čalić / 23. јун 2021

Како је Уставни суд БиХ данас одлучио  Давору Драгичевићу, оцу Давида Драгичевића, повријеђена су људска права и основне слободе гарантоване Уставом БиХ и Европском конвенцијом о за заштиту људских права и основних слобода. 

"АП 1140/19 – у којој је Уставни суд закључио да у околностима конкретног случаја постоји повреда апелантовог права из члана ИИ/3.а) Устава Босне и Херцеговине и члана 2. Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода (Европска конвенција) када је Окружном јавном тужилаштву Бања Лука требало 100 дана да 'дефинира' кривично дјело у односу на које постоје основи сумње и да донесе формалну наредбу о провођењу истраге, те је истрага и након три године од догађаја још увијек у току".

Подсјетимо, Ферагет, адвокат Давора Драгичевића,  је још 15. марта 2019. године, Уставном суду Босне и Херцеговине предао апелацију Давора Драгичевића, коју је раније више пута најављивао.

"Апелацију сам предао управо на дан Давидове друге сахране као један симболичан чин и знак да је вријеме да се овај случај почне рјешавати али и као знак да борба за истину и правду у предмету Давид Драгичевић (као и предмету Дженан Мемић) мора бити доведена до краја. Апелацију сам поднио због кршења права на живот, односно непровођења дјелотворне истраге, с обзиром на то да је досадашња истрага очигледно имала за циљ заташкавање отмице и тешког убиства Давида Драгичевића, због кршења забране нехуманог поступања према оштећеном, због кршења права на правично суђење, због кршења права на дјелотворан правни лијек и због кршења права забране дискриминације по било којем основу", рекао је тада Ферагет.

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.