Вакцина против короне: Када ћемо је имати?

Када ће се лијек појавити у широј употреби?

BUKA portal / 25. март 2020

Сваког дана стижу нови подаци о научним лабораторијама које убразно раде на вакцини против корона вируса, и док су у Кини и САД почела прва тестирања на добровољцима, рјешење траже и Нијемци, Руси, Израелци, Канађани. Статистике броја обољелих их додатно пожурују - до данас је потврђено више од 416.700 случајева заражених у свијету, а умрло је више од 18.500 хиљада људи

Свијет се укључује у такозвано „солидарно испитивање“ за потенцијалну терапију против коронавируса – које је покренула СЗО, а до сада 10 земаља потврдило учешће у тестирању четири већ постојећа лијека. Међу њима је и „ремдесивир“, експериментални лијек развијен током епидемије еболе у који свјетска јавност данас полаже највише наде.

Прво изљечење ремдесивиром прогласили су Италијани, пошто је пацијент (79) заражен вирусом ЦОВИД-19, третиран овим лијеком и два пута након тога показао негативан резултат на корону.

Истовремено, кинески званичници тврде да се јапански лек “фавипиравир” познат и као Авиган, показао ефикасним у сузбијању короне. Овај лијек против грипа произвела је Тојама Хемикал, подружница компаније Фујифилм која је, осим по фотоапаратима, сада позната и у фармакологији.

Здравствени и фармаколошки експерти су, међутим, тренутно скептични по питању понашања било којих од наведених медикамената када би се нашли у широкој употреби.

"Морамо да будемо сигурни да је вакцина апсолутно безбједна. Требаће нам бар годину дана. Наћи ћемо вакцину, али морамо да изађемо и урадимо шта је неопходно", рекао је извршни директор Свјетске здравствене организације (СЗО) Мике Рyан.

Као потенцијална, постојећа рјешења посљедњих дана помињали су се и лијекови против маларије.

Када ће се лијек појавити у широј употреби?

Сви поменути лијекови заправо су развијани за лијечење других болести, а тренутно је чак 39 пројеката пријављено да ради на проналаску вакцине против коронавируса. Иако конкретног рјешења још нема, у Кини и САД су већ почела клиничка испитивања на добровољцима, док Руси тестирају прототипе потенцијалних вакцина на животињама. До вакцине за широку употребу, међутим, биће потребно минимум 12 до 18 мјесеци.

То је потврдио Сиегфриед Тромм из Савеза истраживачких фармацеутских компанија у Њемачкој, који каже и да тренутно многе фирме и научне организације широм свијета желе да развију вакцину против короне.

“То је добро, јер што више фирми се ангажује, тим су веће шансе да се вакцина брзо произведе“, каже он.

Канадска компанија Медицаго, у којој власнички удио од 30 одсто има Пхиллип Моррис који, атипично за духанску компанију већ више од деценију интензивно инвестира у науку и технолошки развој, међу првима је понудила рјешење за третман коронавируса.

Ова биотехнолошка компанија је брзо дошла до решења зато што као биореактор за вакцину користи биљку духана умјесто кокошијих јаја, која се углавном користе приликом традиционалног извођења лијека.

Пројекат Медицага је такође међу неколико кандидата којима ће бити расподјељено 192 милиона долара средстава за истраживање, у оквиру Стратешког иновационог фонда ЦОВИД-19 у Канади.

Њемачка фармацеутска компанија ЦуреВац, иза које стоји Дитмар Хоп, њемачки милијардер и власник фудбалског клуба Хоффенхеим, своју вакцину очекује на јесен.

Вакцина за “цијели свијет”

Стручњаци наводе да услед пандемије и трке међу фармацеутским компанијама, развој вакцине неће трајати више година, као што је обично случај. И наглашавају да лијек не сме бити доступан само привилегованим појединцима или државама. Зато су спекулације о Трумповом потенцијалном откупу вакцине наишле на велику осуду глобалне јавности, а челник ЦуреВац-а, коме је наводно понуђен новац, изјавио је да ће, уколико им буде пошло за руком да је развију, вакцина бити доступна цијелом свијету.


Бука препорука

Наука и технологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.