Вакула објавио прогнозу, најавио рекордне кише. Ево што нас чека идућих пет дана

Сутра - јачање јужине, понегдје већ киша

Buka / 26. октобар 2018

ИДУЋИХ пет дана чека нас јужина, изнадпросјечна топлина, на Јадрану и уз њега и киша које ће у петак бити углавном на сјеверном дијелу и у горју, затим посвуда, највише од недјељног јутра до уторка у подне, прогнозира Зоран Вакула за ХРТ.

Осим често обилне кише, на поплављивање неких рива дјеловат ће и јако и олујно југо. У сјевернијим копненим крајевима вријеме ће за већину бити знатно повољније, особито до суботе. 

Сутра - јачање јужине, понегдје већ киша

У Славонији, Барањи и Сријему превладават ће сунчано, ујутро уз мјестимичну маглу, затим пролазно умјерену наоблаку. Уз јутарњу већином тишину те каснији слаб до умјерен јужни и југозападни вјетар, температура зрака ће порасти од око 7 °Ц до послијеподневних 19 или 20 °Ц.

Релативно ће топло, уз облаке, сунце и мјестимичну маглу, бити и у средишњој Хрватској, гдје ће послијеподне бити умјереног југозападњака, у горју вјеројатно и с јаким ударима.

Јужније - још вјетровитије, на сјеверном Јадрану уз умјерено, у другом дијелу дана све чешће и јако југо, које ће повећавати валовитост мора, а и придоносити многобројним облацима из којих ће повремено бити и кише - понајвише на најоблачнијем ријечкоме подручју и у Горскоме котару. Температура зрака ујутро од 4 до 9 °Ц, уз море 10 до 15 °Ц, а послијеподне 16 до 19 °Ц, што даље од Учке и Ћићарије - и око 22 °Ц.

На средњем Јадрану и у унутрашњости Далмације још мало топлије, уз више сунчана времена него на сјеверу, те само понегдје, ријетко, уз мало кише, до вечери углавном на задарском подручју. Након јутарњег бурина, јачат ће југо, које ће послијеподне бити већином јако, а море умјерено валовито и валовито.

 

 

И на југу Хрватске до вечери ће још бити сухо, пријеподне и претежно сунчано, затим све облачније, уз јачање југа, које ће повећавати валовитост мора. Јутарња температура зрака од 12 до 15 °Ц, у унутрашњости и само око 10 °Ц, а послијеподневна 21 до 24 °Ц.

Викенд и почетком новога тједна - још топлије, али и облачније, кишовитије, вјетровитије, валовитије...

Сљедећих дана, све до уторка, још виша температура и јача јужина, уз облачније и вјетровитије вријеме. У средишњој и особито источној Хрватској кише ће бити мало, у суботу вјеројатно и нимало, а у јужнијим копненим крајевима ће киша бити честа, особито у недјељу и понедјељак већином и обилнија, прогнозира Вакула.

И на Јадрану у суботу киша још неће бити честа ни обилна као тијеком недјеље и понедјељка, понегдје још и уторка пријеподне, када ће барем у неким мјестима вјеројатно пасти и просјечна количина за цијели листопад, па и више, а не смије се искључити ни могућност за мјестимичне рекордне количине.

Којекакве невоље, па и поплављене риве, додатно ће проузрочити и већином јако и олујно југо, које тако јако, срећом - неће трајати одвише дуго. Средином сљедећега тједна, уочи благдана Свих светих, велика је вјеројатност смиривања времена диљем Хрватске.

Досадашња изнадпросјечна топлина овогодишњега листопада сљедећих ће се дана додатно повећати па ће овај листопад у већини мјеста бити међу најтоплијима у повијести мјерења, а понегдје можда чак и рекордан.


Бука препорука

БиХ

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.