Вакулина прогноза: Издана упозорења за цијелу земљу, стижу хладноћа, олује и обилне кише

Стигла је и Вакулина прогноза

BUKA portal / 27. мај 2019

НАКОН краћег раздобља стабилнијег, сунчанијег и топлијег времена, иако диљем Хрватске не и сасвим стабилног и сухог, у првом дијелу новога тједна овогодишњи свибањ наставља по свом - претежно облачно и мање топло, уз честу кишу, која понегдје може бити и "прљава", прогнозира Зоран Вакула за ХРТ

Поновно ће у многим мјестима бити обилније кише, и у облику израженијих пљускова с грмљавином, особито на Јадрану и подручјима уз њега. Локално ће бити и олујних невремена и туче. Многима на Јадрану сметат ће и најприје већином умјерено и јако југо, затим и бура. У другом дијелу тједна бит ће сунчаније, од петка и поновно топлије, али и даље не сасвим стабилно.

Данас југо, киша, понегдје и обилна, мање топло...

Данас ће у Славонији, Барањи и Сријему сунчаних раздобља бити врло мало. Повремено ће падати киша, а поподне су мјестимице могући и израженији пљускови праћени грмљавином. Најнижа температура зрака бит ће од 14 до 17 °Ц, а највиша између 20 и 24 °Ц.

У средишњој Хрватској највећа је вјеројатност за пљускове и грмљавину у Бановини. Превладават ће облачно уз честу кишу и углавном слаб вјетар те дневну температуру од 18 до 21 °Ц.

Хладније од просјека за доба године бит ће и у горју, и на сјеверном Јадрану, уз претежно облачно и кишовито вријеме. Дуж обале ће пухати умјерено југо па ће море бити умјерено валовито, према отвореноме и валовито.

У Далмацији још валовитије и вјетровитије. Превладават ће облачно, док су краћа сунчана раздобља вјеројатнија јужније од Сплита у поподневним сатима. Повремено ће падати киша, локално могуће и у облику пљускова с грмљавином, посебице у унутрашњости. Највиша дневна температура од 18 до 20 °Ц.

 

И на југу Хрватске дању подједнака температура. Бит ће углавном облачно, повремено уз кишу, па и такозвану прљаву. Особито послијеподне могући су и израженији пљускови праћени грмљавином, а краћих сунчаних раздобља бит ће ријетко. Дуж обале ће пухати већином умјерено, а на отоцима и јако југо.

За сутра је за цијелу земљу на снази жути аларм због обилних киша и грмљавинских невремена.

До средине тједна кишовитије, већином и хладније, па стабилније и топлије, али...

Према средини тједна на копну још мало нижа температура. До сриједе киша ће бити честа, мјестимице и обилнија те израженија, а локално је могуће и невријеме праћено тучом и пролазно јаким вјетром. Од четвртка више сунчаног времена, но и даље нестабилно, уз повремену кишу углавном на истоку земље.

И на Јадрану до сриједе врло нестабилно. Повремено ће бити кише, мјестимице и у облику израженијих пљускова с грмљавином. Обилнија киша у уторак је вјеројатна у Далмацији, а у сриједу пак на сјеверном Јадрану. Умјерено и јако југо на сјеверном ће дијелу у сриједу замијенити бура, која ће се у четвртак проширити и дуж цијеле обале те појачати. Од четвртка киша ће бити рјеђа појава, но сасвим стабилног времена и даље нема на видику.


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.