"Ваша љубав према ближњима је ваша лоша љубав према себи самима": Ничеов Заратустра објаснио велики људски страх!

Постоје људи који веома добро подносе самоћу истински уживају у тренуцима када могу да се посвете стварима које су им важне, и испуњавају их емоционално, духовно или на неки други начин и није им потребна друга особа да би се осетиле испуњене.

BUKA portal / 27. мај 2020

 

Са друге стране, постоје људи којима је по сваку цену потребно да имају компанјона у свему што раде. Просто, осећај да остану сами код куће и ћитају књигу, слушају музику, пеглају, раде јогу, отпутују сами или оду у дугу шетњу – је незамислива, понекад до мере да грозничаво траже партнера за апсолутно сваку активност, само да не би били сами.

 

 

Познати филозоф и књижевник Фридрих Ниче се у свом чувеном делу "Тако је говорио Заратустра" бавио детаљно овом темом и анализирао до детаља зашто смо неспособни да будемо сами, да у томе уживамо и шта се заправо крије иза грозничаве потребе да имамо пара у свему и по сваку цену.

 

 

"Ваша љубав према ближњима је само ваша лоша љубав према самима себи. Један иде ближњем зато што тражи себе, а други зато што би хтео себе за изгуби. Ваша лоша љубав према самима себи ствара од ваше усамљености тамницу", рекао је Ничеов Заратустра, а тешко је не замислити се над овом (само једном од многих из поменутог дела) реченицом и не пронаћи неки кутак у себи који се баш тога прибојава. Зашто?

 

Када бисте могли да будете сасвим искрени према себи и признате како се заиста осећате када сте сами, када немате партнера, када време проводите сами са собом- било да сте само тренутно сами или неки дужи временски период – какав би био ваш одговор?

 

Исто тако – уклоко имате константну потребу да будете окружени људима и то су једини тренуци када се осећате сигурно, испуњено и срећно – требало би да се запитате зашто је то тако. Јер, ако нисмо способни да уживамо у самоћи, да тим тренуцима дамо лепоту и смисао, уколико саме себе не чинимо срећнима и осећамо константну потребу за другим људима, то заправо значи да ми те људе ни "не видимо" – они су само средство које користимо да побегнемо од своје реалности, ублажимо своје "ране" или заборавимо на стварне проблеме које "гурамо под тепих". А, сложићете се, користити људе као средство, па и на овакав начин, није баш квалитетна карактерна особина, већ више себична и горда.

Страх од самоће понекад уме да буде толико паралишући да више не бирате ко је заправо особа која је поред вас, потпуно губите из вида критеријуме по којима ступамо у међуљудске односе – једино што постаје важно јесте да је та особа ту, поред вас.

 

Та особа, заправо није важна, њена једина улога је да буде поред вас, а самим тим нису важна ни њена осећања, жеље и потребе. И, наравно, у таквим околностима, након неког времена, та особа схвата свој положај и статус у односу, који неминовно ствара осећај празнине и емоционалне неиспуњености – и напушта вас. Особе које су зависне од присуства других људи тада грозничаво трагају за субституцијом за изгубљеним компанјоном, али не мењају суштину свог односа, нити схватају разлоге зашто су напуштени. То се дешава из разлога што нису у могућности да сагледају, суоче се и себи признају свој страх, па самим тим и не разумеју, бар на свесном нивоу, зашто су напуштене.

 

Запитајте се – ако су људи поред и око вас само "средство" да избегнете самоћу које се толико плашите и ни по коју цену не покушавате да се "спријатељите" са самима собом и научите да самоћа и тренуци изолације имају итекако своје вредности, онда је "заиста ваша љубав према ближњима само лоша љубав према самима себи", другим речиме - не волиите себе до мере да нисте у стању да будете сами са собом!

 

Човек јесте социјално биће и наравно да му је потребна интеракција са другим људима, која доводи до емоциналне испуњености различитих типова, али уколико је потреба за људским бићем до те мере изражена да смо способни да будемо срећни само и једино поред неке особе, онда је реч о једној врсти патологије која има дубоке психолошке корене.

 

(Стил.рс)


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.